Kristinestad

Daghemsbygget i domstol – igen

Marknadsdomstolen får daghemsbygget i Kristinestad på sitt bord igen – för tredje gången.

Nyhetsbild

Förtidsröstningen drog i gång

KRISTINESTAD/NÄRPES På onsdag förmiddag inleddes förtidsröstningen inför kommunalvalet. En hel del passade redan från första stund på att avlägga sin röst.

5,6 miljoner plus för Kstad

KRISTINESTAD. Försäljningen av villatomter, ökade skatteinkomster och sparsamhet förklarar Kristinestads rekordstora överskott i fjol.

Samarbetsförhandlingar inleds vid PVO

KRISTINESTAD. PVO inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen och förbereder en rivning av kolkraftverket på Björnön.

Nyhetsbild

Bjuder in Storå i reningsverk

KRISTINESTAD. Centralreningsverket i Kristinestad är i ypperligt skick och har outnyttjad kapacitet. Storå bjuds därför in att rena sitt avloppsvatten i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ja till samarbete, nej till samgång

KRISTINESTAD. Gemensamma, effektivt utnyttjade byggnader är okej, men undervisning ska ges på modersmålet, anser Anja Heinänen, Alf Knuts och Pekka Ollila, alla nya kandidater i Kristinestad.

Nyhetsbild

Fast för fortkörning i Letala – när hon var i Vasa

KRISTINESTAD. Gun-Maj Rosenstedt plockades för fortkörning i Letala (Laitila) – när hon befann sig i Vasa. Inte heller registerplåten stämde med hennes bil.

Nyhetsbild

22-åring häktad

En 22-årig man från Kristinestad har i dag häktats skäligen misstänkt för mordförsök. Ärendet gäller skjutningen i Tjöck sent på söndag kväll. Men vad som egentligen hände är fortfarande ett mysterium.

Nyhetsbild

Bygger klubbrum och utställningslokal

KRISTINESTAD. Kristinestads brandmannaklubb bygger utställningslokal för gamla brandbekämpningsredskap samt klubbutrymmen.

Nyhetsbild

Axxell Lappfjärd permitterar

LAPPFJÄRD. Axxells enhet i Lappfjärd klarar sig utan nedskärningar, förutom permittering av personalen i sju dagar.

Nyhetsbild

Offret i Tjöck kan snart höras av polisen

KRISTINESTAD Den 24-åriga man som skottskadades i Tjöck på söndagskvällen mår enligt omständigheterna bra, enligt polisen. I övrigt vill polisen inte säga mycket om händelsen.

Nyhetsbild

Polisen ger mer info om skjutning i Tjöck

KRISTINESTAD På eftermiddagen ska polisen informera mera om söndagskvällens skjutning i Tjöck.

Nyhetsbild

De är för skolor under samma tak

KRISTINESTAD. Två inflyttade och en infödd Kristinestadsbo är ense om att tvåspråkigheten är värdefull och utbytet bör intensifieras, redan från mycket unga år. Ett gemensamt skolcampus på Östra sidan får stöd.

Nyhetsbild

Polisen förtegen om misstänkt för skottdramat

KRISTINESTAD En 24-årig man blev skjuten på en gårdsplan i Tjöck sent på söndagskvällen och skadades allvarligt. Polisen är förtegen.

Nyhetsbild

Asylsökande demonstrerar hela veckan

KRISTINESTAD. De asylsökande i Kristinestad ordnar stöddemonstrationer för alla asylsökande som fått två negativa asylbeslut från Migri.

Nyhetsbild

Man skjuten med eldvapen i Tjöck

KRISTINESTAD Sent på söndagen sköts en 24-årig man på en gård vid ett egnahem på Mörtmarksvägen i Tjöck. Enligt polisen skadades mannen allvarligt och han vårdas nu på sjukhus. Polisen utreder fallet som försökt till brott mot liv.

Nyhetsbild

Sporting stiger till futsaltvåan

FUTSAL Sporting Kristinas futsallag spelar i division 2 nästa säsong. Detta efter lördagens kval som slutade i dur.

Nyhetsbild

Skolkök flyttas då fuktskador hittats

KRISTINESTAD. Det blir inget kök i den gamla vaktmästarbostaden vid Kristinestads skola. Huset är i sämre skick än väntat och skadade stockvarv måste bytas.

Nyhetsbild

Kristinestad intresserar Tokmanni

KRISTINESTAD. Kristinestad ingår i Tokmannis lista över tänkbara etableringsorter.

Nyhetsbild

"Rockvideon gick över gränsen"

Församlingens kyrkoherde visste inte på förhand om att en rockvideo spelades in i Lappfjärds kyrka. Och han skulle inte heller ha gett lov till detta. Det var en annan församlingsmedlem, som är präst i en annan församling, som hade gett tillstånd för inspelningen.

Nyhetsbild

Björnön exporthamn för massaved

KRISTINESTAD. I april anlöper första fartyget som lastar massaved i Björnö hamn. Skogsvårdsföreningen står för greppet som ska leda till bättre avsättning för regionens skogsägare. Omkring tio båtar per år ska hanteringen omfatta.

Bygger vindkraftverk på Björnön

KRISTINESTAD. Huikku Tuulivoima har grävt grop, fyllt den med armering till vindkraftverket vid Björnö hamn. Bolaget saknar besittningsrätt till området. Bygglovet gavs för helt annan plats än där åtgärderna nu utförts.

Nyhetsbild

Spelade in rockvideo i Lappfjärds kyrka

LAPPFJÄRD. Gitarristen i bandet One Desire, Jimmy Westerlund valde Lappfjärds kyrka som inspelningsplats för bandets färskaste video.

Kollision mellan två personbilar i Kristinestad

KRISTINESTAD. På onsdagen vid 13-tiden inträffade en kollision mellan två personbilar i korsningen av Närpesvägen och Tullgatan i Kristinestad.

Nyhetsbild

Bensinhandlarförening en av 135 bortputsade

Kristinestadsnejdens Bensinhandlare är med på listan över föreningar som nu rensats från registret. I Sydösterbotten ströks 135 föreningar.

Nyhetsbild

Hundmat från Dagsmark 
i hyllorna efter påsk

I Finland finns 800.000 hundar men ingen tillverkare av inhemskt torrfoder. Runt påsk startar produktionen av lokalproducerat foder i Dagsmark.

Lysrör ledde till utryckning

KRISTINESTAD. Rök från en lysrörsarmatur i en affär i Kristinestads centrum orsakade en utryckning vid 16.30-tiden på tisdagen.

Nyhetsbild

Plus för plusgrader i slalombacken

SPORTLOV. Det blöta fastlagstisdagsvädret hindrade inte de mest hängivna slalomåkarna från en dag i backen på sportlovets andra dag.

Nyhetsbild

På språkbad kring kakaobönan

KRISTINESTAD. Eleverna i finska högstadiet i Kristinestad fick gästspel från chokladspecialist från Åland.

Peab bygger Kristinahemmet

KRISTINESTAD. Kristinestad har valt entreprenörer för tillbyggnaden av äldreboende Kristinahemmet. Peab fick byggnadsentreprenaden

Nyhetsbild

121 asylplatser bort från Kristinestad

1

KRISTINESTAD Mottagningsenheten för ensamkommande läggs ner och enheten för vuxna och familjer minskar med 100 platser. Samarbetsförhandlingar inleds under våren.

Nyhetsbild

Kristinestad köpte Helenasjukhuset

KRISTINESTAD Efter omröstning blev Kristinestad ägare till 4 500 kvadratmeter rivningskåk samt sex hektar mark.

Fem vill bli bildningsdirektör

KRISTINESTAD Tjänsten som bildningsdirektör i Kristinestad lockade fem sökande.

Nyhetsbild

Kraftverket på Björnön utanför effektreserven

1

KRISTINESTAD Energimyndigheten upphandlar 729 megawatt kapacitet för effektreserven. PVO-Lämpövoima ryms inte med och avvecklingen av kraftverket på Björnön tar fart och en rivning förbereds.

Nyhetsbild

Vill inte se bostäder i hamn

1

KRISTINESTAD. Inre hamnen är för bra att förstöras med bostäder, i praktiken några radhus.

Nyhetsbild

Kristinahemmet dyrare än tänkt

1

KRISTINESTAD Förstoringen och renoveringen av äldreboende Kristinahemmet blir drygt 0,9 miljoner euro dyrare än beräknat.

Sällsynt med indragna farleder

1

KRISTINESTAD. Trafikverket har inte dragit in några farleder på området Kilen-Torneå. En indragning sker enligt vattenlagen via Regionförvaltningsverket

Upphandling av daghemsbygget avbryts

KRISTINESTAD. Upphandlingen av daghemsbygget i Kristinestad avbryts, beslöt tekniska nämnden.

Nyhetsbild

Äldre och yngre har kul ihop på Terhokerho-klubben

LAPPFJÄRD. De kunde knappast ha valt en bättre dag för skridskoåkning. Vintersolen sken på barnen och de äldre i Lappfjärds Terhokerhoklubb den här onsdagen. BILDSPEL

Nyhetsbild

Ny upprätthållare till farleder bör sökas

KRISTINESTAD. Om Kristinestad blir utan hamnstatus tar sannolikt även staten sin hand från uppdraget som upprätthållare av två farleder.

Nyhetsbild

Fler alternativ för minnesmärke

2

KRISTINESTAD. Nu har placeringen av minnesmärket över sjöfarten i Kristinestad valsats runt på totalt åtta platser. Än är det inte över.

Nyhetsbild

Haft inbrott tre gånger på ett år

1

Antalet anmälda brott blev fler i fjol i Sydösterbotten och förklaras med ökad trafikövervakning. Egendomsbrotten har inte ökat.

Två finalplatser till Kstad på UF-mässa

1

KRISTINESTAD Kristinestads högstadieskola fortsätter skörda framgångar på ung företagsamhetscenen. Två av företagen vann sina klasser i Vasa och tävlar i den stora finalen i Helsingfors i april.

Nyhetsbild

Fortsätter jobba för 
bioraffinaderi på Björnön

1

Att Furetans planer på ett bioraffinaderi på Björnön inte fick statligt stöd avskräcker inte styrelseordförande Timo Rajala: det var ingen direkt överraskning, säger han. Arbetet fortsätter

Nyhetsbild

Kristinestad fyra i finalen

Kristinestads gymnasium kvalificerade sig till finalen i årets debattävling som enda Österbottniska skola och stannade på en fjärde plats.

Inga pengar till raffinaderi i Kstad

1

Raffinaderiet för biobränslen som var tänkt att byggas vid PVO i Kristinestad fick inga pengar av staten.

Rattfylleri i Lappfjärd

LAPPFJÄRD. Vid fyratiden på lördagsmorgonen stoppade polispatrullen en personbil på Lappfjärdsvägen i Lappfjärd. Bilens förare, en 29-årig man från orten, blåste 1,41 promille i polisens alkomätare.

Bilist misstänks för grovt rattfylleri

KRISTINESTAD

Stora Enso i Tjöck firade sju olycksfria år

TJÖCK. Stora Ensos wellpappfabrik i Tjöck firade på torsdagen sju olycksfira år.

Kristinestad gav högsta budet

4

KRISTINESTAD Det högsta budet för Helenasjukhuset, 20000 euro gavs av Kristinestad. Fullmäktige ska ännu välsigna affären.