Kristinestad

Nyhetsbild

Kyrkan klar i oktober

Renoveringen av Kristinestads kyrka framskrider snabbare än tidtabell och är klar i början av oktober. Då håller den i ytterligare 150 år, lovar byggnadsövervakaren Ingmar Norrback.

Nyhetsbild

Målfarlige Konate förstärker Sporting

Mamadou Konate, som tidigare spottat in mål för både Sporting och Kraft, förstärker Sporting för resten av säsongen. Han spelar redan i lördagens bortamatch mot Virkiä.

Nyhetsbild

Befarar att hälsocentralen klassas ner

Kristinestad kunde fungera som förebild för vården i det nya landskapet, anser den nytillträdda välfärdsnämnden. Men nämnden är orolig över framtida status.

Nyhetsbild

Kilens får fortfarande på rymmen

Trots att många har letat har fåren som rymde från sin hage på Kilens hembygdsgård i Sideby i lördags ännu inte kommit tillrätta.

Nyhetsbild

Avvecklar sin vildsvinsfarm

Dålig lönsamhet leder till att en av de få vildsvinsfarmarna i regionen avvecklar sin verksamhet.

Nyhetsbild

Får på rymmen i Sideby

SIDEBY Lördagens åskväder skrämde i väg två små lamm och en tacka i Sideby. Kilens Hembygdsgård som äger fåren ber trafikanter att vara försiktiga på vägarna i området eftersom djuren kan korsa vägar.

Nyhetsbild

De blir allt färre, jordbrukarna längs Perusvägen

SOMMARSERIE. ”När man har sett Amerika kan man dö lycklig”, säger Klas Ingves. Hans basstämm­a har klingat för å­hörare i New York och Florida – nästa scen är på närmare håll.

Nyhetsbild

Viktig seger för Sporting

FOTBOLL. Både Sporting och Esse IK skapade ett tiotal klara målchanser var men till slut var det Sporting som var bättre på målskyttet.

Nyhetsbild

Nu får hundarna glufsa Dagsmarkmat

Förra veckan levererades de första partierna lokalproducerat torrfoder till återförsäljarna. Hundmatstillverkningen i Dagsmark sker nu i tre skift och företaget söker mer personal.

Nyhetsbild

Satte punkt - tog hem minnesmärke

Dramat kring placeringen av minnesmärket vid Sjögatan i Kristinestad är över. Betalaren, företagaren Pauli Ojala reste märket på företaget Nordautomations gårdsplan.

Nyhetsbild

MI-rektorn blev bildningschef

Den här veckan fick Kristinestad en ny bildningsdirektör. Pedagogie magister Maarit Söderlund bytte rum, från MI-rektorns till bildningsdirektörens.

Nyhetsbild

Skräp från åkern kan bli energi på Björnön

Kraftverket på Björnön i Kristinestad kan börja användas för att framställa bioenergi. Ett projekt ska nu utreda utvecklingsmöjligheterna för området. Det gäller också att få aktörer intresserade av verksamheten.

Nyhetsbild

Mellangärdsvägen länkar ihop Tjöck med Påskmark

SOMMARSERIE. Kedjan är smord, däcken fyllda med luft och sadeln justerad. Cykel­ramen reflektera­r morgon­solens mjuka strålar när SÖ-­reportern rullar iväg på reportage.

Nyhetsbild

Sporting utan chans i Vasa

Julian Tarvoll gav Sporting en gnutta hopp i början på andra halvlek men det blev som väntat en för svår match borta mot serietvåan FC Kiisto.

Nyhetsbild

Nu är den nya 18-hålsbanan klar

Hundratals timmar har föreningen Greger frisbeegolf satt ner och nu är Sydösterbottens enda 18-hålsbana klar att användas. Endast en sista finslipning återstår.

Nyhetsbild

Årets hedersmedborgare planerar skogsmaskiner i sömnen

Lauri Ketonen är Kristinestads hedersmedborgare 2017. Han fick sitt dopp klockan sju på sjusovardagens morgon.

Nyhetsbild

Nerskräpat vid ekopunkt i Kristinestad

Sopkärlet bredvid insamlingspunkterna för kartong, glas och metall vid Repslagaregatans ekopunkt i Kristinestad är överfull och sopor ligger på marken. Det är inte många veckor sedan det såg likadant ut.

Nyhetsbild

Flera vindkraftverk nu klara

Det går undan på EPV Vindkrafts vindkraftsområde i Ömossa. Nu har tre vindkraftverk rest sig i sin fulla längd – 210 meter ovan marknivå när man räknar med vingarna – och inom en månad ska produktionen av vindproducerad el till det nationella nätet inledas.

Bilist blåste 1,24 promille

KRISTINESTAD En man född 1955 misstänks för grovt rattfylleri efter att ha stoppats av en polispatrull på riksväg 8 i Kristinestad på tisdagen strax efter klockan 10.

Nyhetsbild

Köpte centralt belägen tomt

Helena och Pauli Ojala köpte Henrik Ingves tomt på Skoltorget, vid Ulrika Eleonorakyrkan, i Kristinestad. Paret Ojala bygger ett nytt bostadshus på tomten.

Nyhetsbild

Kristinestadsborna stampade på Jantes grav

Nu är Jante begraven i Kristinestad. De som närvarade jordfästningen trampade eller stampade i tur och ordning på stenen medan Christian Olin spelade begravningsmarschen "Just a closer walk with thee" på saxofon.

Nyhetsbild

Rekordmarknad med 70.000 besökare

Sommarmarknaden i Kristinestad blev en succé där arrangören uppskattar besökarantalet till nästan 70.000. Nästa sommar planeras för tivoli och parkeringsplatser i inre hamnen.

Nyhetsbild

Sommarmarknad lockar från när och fjärran

Det internationella inslaget är påfallande under årets sommarmarknad. Just nu är det marknadspaus ute i världen och många försäljare valde att komma till Kristinestad i stället för att åka hem.

Nyhetsbild

Bilist blåste 2,64 promille

KRISTINESTAD Bilist kolliderade med en annan personbil i Kristinestad, flydde från platsen men stoppades senare av polisen.

Nyhetsbild

Båtförare fick sjukdomsattack i Kristinestad

UPPDATERAD Räddningsverket ryckte ut strax innan klockan 11 på tisdag förmiddag när en båtförare fick en sjukdomsattack utanför strandlinjen i Sideby.

Nyhetsbild

Sporting nära en poäng mot serieledarna

FOTBOLL. Sporting Kristina var sex minuter från att ta en poäng borta mot ett förstärkt SJK-Akatemia.

Nyhetsbild

Gamla gravstenar blir stenkross

Gamla, misskötta gravstenar utgör ett problemavfall för församlingen, säger Sirkka Högnäs, förvaltningschef på Kristinestads kyrkliga samfällighet. Och nu tas de bort.

Nyhetsbild

I Skata-Ottos hemkvarter är den familjära andan unik

SOMMARSERIE. ”Det ligger säkert i generna hos dem som väljer att flytta hit – det skulle vara något för dig att forska i – varför det bor bara positiva människor här”, säger Lotta Ainali.

Nyhetsbild

Äntligen seger för Sporting

FOTBOLL. Sporting tog på sig arbetsstället och krigade till sig tre poäng hemma mot Sundom IF.

Nyhetsbild

Dagsmarkföretag bygger fryslager för tio miljoner plantor

– Efterfrågan på den inhemska marknaden är tryggad för lång tid framöver, säger Rainer Bodman, vd för plantskolan Mellanå Plant.

Nyhetsbild

Kstadsband känt på radion

Som bäst spelas en låt som heter The Sun på radion. Den är skriven av Billybirds, ett band med rötter i både Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Flottbron används igen

Flottbron är i användning igen. Efter en paus på fem år är det nu igen möjligt att använda den här genvägen då man ska ta sig över Lappfjärds å.

Fritt fram att åter simma vid Sandbanken

KRISTINESTAD. Nu är badvattnet sådant att det är fritt fram att simma igen vid Sandbanken i Kristinestad. Där har varit badförbud en tid för att det muddrats vid stranden.

Nyhetsbild

Elever och lärare ännu trångbodda i Lappfjärd

LAPPFJÄRD. Drygt 90 elever ska rymmas i Lappfjärd skola i höst. Utrymmesbristen fortsätter, och arbetsgruppen diskuterar valmöjligheter. Ännu har man inte hittat en lösning för skolan.

Nyhetsbild

Vilande sporer kan ge färre potatisar på bordet

DAGSMARK. – Om mögelsporerna går loss och letar sig ned till knölen räcker det i värsta fall för att orsaka ett skördebortfall, säger Kaj Hemberg.

Nyhetsbild

Främmande arter ska bekämpas

Mårdhund och jättebalsamin är två av de 12 nya arter som räknas som invasiva främmande i EU. Nu ska de bekämpas.

Nyhetsbild

Badförbud då strand muddras vid Sandbanken

KRISTINESTAD Det är tillsvidare förbjudet att bada vid den populära Sandbanken i Kristinestad. Orsaken är att det muddras vid stranden.

Nyhetsbild

Mörk ekonomisk framtid för kyrkan

KRISTINESTAD. De ekonomiska framtidsutsikterna för den kyrkliga samfälligheten i Kristinestad är dystra. Intäkterna minskar, kostnaderna ökar och fastigheterna belastar också.

Nyhetsbild

Bil och traktor krockade i Kristinestad

KRISTINESTAD En personbil körde ut rakt framför en traktor i Kristinestad strax före klockan 18 på onsdagskvällen. Ingen skadades i krocken.

Nyhetsbild

Talkoarbetet håller föreningen på fötter

FRI TID. I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom. Svenska föreningen Brahegården är exempel på hur verksamheten står och faller med talkoandan.

Nyhetsbild

Sydösterbotten fick en egen ergoterapeut

Från och med i vår har Sydösterbotten en egen ergoterapeut. Daniel Geisor från Vasa anställdes i maj av Kustösterbottens samkommun K5.

Nyhetsbild

Sporting fick bara kryss

FOTBOLL Sporting Kristina tappade ledningen och stod för en svag insats hemma mot Pedersöre FF.

Nyhetsbild

Krock i Lålby

LÅLBY En person skadades lindrigt och en bil hamnade i diket i en krock i Lålby på tisdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Hängbron vid naturstigen har blivit utsatt för ofog

KRISTINESTAD. Hängbron över Tjöck å har blivit vandaliserad. Den anmälan fick tekniska centralen i Kristinestad på fredagsmorgonen av en motionär som hade rört sig på naturstigen.

Nyhetsbild

Unik rabarberart finns på en gård i Kristinestad

Margaretha "Teta" Reinlund kan ha Kristinestads äldsta rabarber i sin trädgård. Klena och eländiga tyckte hennes mamma i tiden att de var, men naturresurscentret LUKE har i sin kartering av olika rabarberstammar inte sett något liknande i hela landet.

Nyhetsbild

Välkomnar billigare surf på resan

KRISTINESTAD. Billigare surf i EU-länder kom lägligt nu när Nina Ingves och tolvåriga dottern Venla ska dra ut på en resa på tu man hand till Italien.

Nyhetsbild

Trafikolycka drabbade trädgård

KRISTINESTAD Tre bilar krockade mitt inne i Kristinestads centrum på torsdagen. En av bilarna stannade i en trädgård.

Fotografen Esa Ylijääskö får Carina Appels pris

KRISTINESTAD Priset ur Carina Appels minnesfond går i år till fotografen Esa Ylijääskö. Priset på 3.000 euro överräcks den 25 juni 2017 på hembygdsmuseet Kilen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

Bottennotering av Sporting

FOTBOLL. Sporting gjorde sin andra dåliga match på raken då man förlorade borta mot FC Jukola.

Nyhetsbild

Två bilar kolliderade

KRISTINESTAD En bilolycka inträffade i Kristinestad på onsdagen. Larmet kom tio före fyra på eftermiddagen.