Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Sommarmarknad lockar från när och fjärran

Det internationella inslaget är påfallande under årets sommarmarknad. Just nu är det marknadspaus ute i världen och många försäljare valde att komma till Kristinestad i stället för att åka hem.

Nyhetsbild

Bilist blåste 2,64 promille

KRISTINESTAD Bilist kolliderade med en annan personbil i Kristinestad, flydde från platsen men stoppades senare av polisen.

Nyhetsbild

55 plastpåsar ska minska till 40

I Finland använder vi årligen 55 plastpåsar per person. Enligt ett nytt EU-direktiv ska siffran ha minskat till 40 senast 2025.

Nyhetsbild

Tjärbränningsveckan lockade många

BILDSPEL. Det fem år långa maratonprojektet som kulminerade med Tjärbränningsveckan har nått i mål. Projektledare Sven Eklund är nöjd med 500 liter tjära och 5 000 besökare.

Nyhetsbild

Båtförare fick sjukdomsattack i Kristinestad

UPPDATERAD Räddningsverket ryckte ut strax innan klockan 11 på tisdag förmiddag när en båtförare fick en sjukdomsattack utanför strandlinjen i Sideby.

Nyhetsbild

Gamla gravstenar blir stenkross

Gamla, misskötta gravstenar utgör ett problemavfall för församlingen, säger Sirkka Högnäs, förvaltningschef på Kristinestads kyrkliga samfällighet. Och nu tas de bort.

Nyhetsbild

Nu stiger tomatpriserna

Tomat- och gurkpriserna låg som lägst på omkring 10 cent plus moms per kilo. Men nu ser läget ut att stabilisera sig.

Nyhetsbild

Rangsbyborna bäst på talko

I Rangsby finns inte längre någon skola, butik eller bank. Trots det myllrar byn av aktivitet och föreningsverksamhet. Därför har Rangsby utsetts till Årets by.

Nyhetsbild

Nu rinner tjäran i Övermark

ÖVERMARK

Årets övermarkare står och ser över publiken med ett stolt leende på läpparna. Efter en längre väntan än planerat kom äntligen tjäran.

Nyhetsbild

NTM satsar en miljon på robot

På NTM i Närpes ser man med tillförsikt på framtiden och satsar nu en miljon euro på världens största plock- och svetsrobot. Samtidigt bygger man ut kontor och matsalsdelen för fem miljoner euro.

Nyhetsbild

Det smäller till vid tjärdalen

ÖVERMARK. Nattron stördes av en knall då tjärdalen fick en krater på dryga en meter i diameter natten till torsdag. Också efter det har mindre knallar hörts vid Högåsen i Övermark.

Nyhetsbild

Nu brinner Tjärdalen i Övermark

ÖVERMARK

För första gången sedan 1940-talet brinner återigen en tjärdal i Övermark. I kväll tändes den under perfekta väderförhållanden, och om vädret tillåter väntas 800 liter tjära kunna tappas under den kommande veckan.

Nyhetsbild

Dagsmarkföretag bygger fryslager för tio miljoner plantor

– Efterfrågan på den inhemska marknaden är tryggad för lång tid framöver, säger Rainer Bodman, vd för plantskolan Mellanå Plant.

Nyhetsbild

Kstadsband känt på radion

Som bäst spelas en låt som heter The Sun på radion. Den är skriven av Billybirds, ett band med rötter i både Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Flottbron används igen

Flottbron är i användning igen. Efter en paus på fem år är det nu igen möjligt att använda den här genvägen då man ska ta sig över Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Wilma Lassfolk till junior-EM

FRIIDROTT. Wilma Lassfolk får åka till junior-EM i Italien som börjar i slutet på nästa vecka. Hon är uttagen i stafettlaget.

Nyhetsbild

Årets ungdom är från Irakiska Kurdistan

Ara Peshraw kom som asylsökande till Finland från Irakiska Kurdistan för två år sedan. Den första tiden var svår, berättar årets ungdom.

Nyhetsbild

Kristinestad inför straffavgift på frånvaro

Att reservera en daghemsplats utan att annullera den kan bli en dyr historia för kommunerna, i och med överflödet av personal. Kristinestad är nu först med att införa en straffavgift på oanmäld frånvaro under sommarmånaderna.

Nyhetsbild

Racerfart på Strandvägen i Korsnäs

KORSNÄS Motor Maniax och Korsnäs ungdoms- och byaförening ordnar i dag ett street race vid Strandvägen i Korsnäs, ett evenemang där man kan pröva på dragrace under säkra och ordnade former.

Nyhetsbild

Trög försäljning av sommarstugor

KASKÖ. Flera fastighetsförmedlare kan bekräfta en lite trögare försäljning av sommarstugor i år. De bekväma stugorna säljer överlag bättre, men David Strömbäck ville ha ett primitivt boende.

Nyhetsbild

Kommers, musik och tomater lockar till karnevalen i Närpes

NÄRPES. 2.500 kilo grönsaker räknas gå åt på årets Tomatkarneval som inleddes på fredag eftermiddag.

Korsnäs tar emot 20 flyktingar från Syrien

KORSNÄS. En grupp kvotflyktingar kommer att anlända till Korsnäs i höst. Det är fråga om cirka 20 personer från Syrien som kommunen tar emot.

Nyhetsbild

Kampen mot anorexia belönades

Fri Tid. Många österbottningar drömmer om att resa på sin fritid. Irene Grönvik trotsade sin anorexia och for till Sydafrika som volontär.

Fritt fram att åter simma vid Sandbanken

KRISTINESTAD. Nu är badvattnet sådant att det är fritt fram att simma igen vid Sandbanken i Kristinestad. Där har varit badförbud en tid för att det muddrats vid stranden.

Kasköstyrelsen föreslår att Svens beviljas avsked

KASKÖ Det är stadsfullmäktige som ska ta slutgiltig ställning till att bevilja Marlene Svens avsked som stadsdirektör i Kaskö. Tjänstemännen ska utreda hur hennes jobb kan skötas tillfälligt.

Nyhetsbild

Bankautomaten har ofta slut på tjugolappar

NÄRPES. Tomatkarnevalen står runt hörnet, och då kan det vara bra att ha kontanter i fickan. Men bankautomaten i Närpes fortsätter att krångla.

Nyhetsbild

Nu är tjärdalen färdig att tändas i Övermark

2

NÄRPES. Nu är det mindre än en vecka kvar tills tjärdalen ska brännas vid Högåsens sportstuga i Övermark. Häromdagen travade flitiga gubbar virket i dalen.

Nyhetsbild

Elever och lärare ännu trångbodda i Lappfjärd

LAPPFJÄRD. Drygt 90 elever ska rymmas i Lappfjärd skola i höst. Utrymmesbristen fortsätter, och arbetsgruppen diskuterar valmöjligheter. Ännu har man inte hittat en lösning för skolan.

Nyhetsbild

Servicestationen i Övermark byter ägare

ÖVERMARK. Övermark service har bytt både namn och ägare. Dmitri Mirachytski tar över bensinstationen efter Yngve Franzén och Kurt-Erik Backlund.

Grönt ljus för renovering av idrottsplan i Korsnäs

KORSNÄS Renoveringen av centra­l­idrottsplanen i Korsnäs kan sätta i gång. Kommun­styrelsen gav klartecken åt tekniska nämnden på sitt ­senaste möte.

Fiskare drar sig ur Storkorshamn

KORSNÄS Harrström fiskargille har sagt upp skötselavtalet för Storkorshamns servicehus.

Nyhetsbild

Blixt orsakade brand i Töjby

NÄRPES. Ett åsknedslag ledde till en brand i ett egnahemshus i Töjby vid 11-tiden på tisdagen. Blixten hade sökt sig in via elledningarna i huset och det bildades en liten glödbrand där.

Nyhetsbild

Dags för en ny start i Torghuset

NÄRPES. Nu är det äntligen dags för de nya affärslokalerna att slå upp sina portar. Torghuset i Närpes står praktiskt taget klart.

Nyhetsbild

Vilande sporer kan ge färre potatisar på bordet

DAGSMARK. – Om mögelsporerna går loss och letar sig ned till knölen räcker det i värsta fall för att orsaka ett skördebortfall, säger Kaj Hemberg.

Nyhetsbild

Broreparation krånglar till det för transporter

NÄRPES. Åbron i Övermark centrum repareras och är avstängd för trafik till slutet av oktober.

Nyhetsbild

En glad och familjär fest

KORSNÄS Korsnäs 130 år firades med ett fullspäckat och humoristiskt program. Omkring 700 personer slöt upp. Somliga njöt av en picknick i det gröna.

Nyhetsbild

Främmande arter ska bekämpas

1

Mårdhund och jättebalsamin är två av de 12 nya arter som räknas som invasiva främmande i EU. Nu ska de bekämpas.

Glad att kravet på svensk service skärptes

Själva beslutet i riksdagens grundlagsutskott är inte överraskande. Det ska bli intressant att följa med fortsättningen.

Nyhetsbild

Badförbud då strand muddras vid Sandbanken

KRISTINESTAD Det är tillsvidare förbjudet att bada vid den populära Sandbanken i Kristinestad. Orsaken är att det muddras vid stranden.

Nyhetsbild

Svens säger upp sig som stadsdirektör i Kaskö

KASKÖ. Marlene Svens säger upp sig från tjänsten som stadsdirektör i Kaskö från och med den 1 september. I praktiken har hon inte många arbetsdagar kvar.

Nyhetsbild

Mörk ekonomisk framtid för kyrkan

KRISTINESTAD. De ekonomiska framtidsutsikterna för den kyrkliga samfälligheten i Kristinestad är dystra. Intäkterna minskar, kostnaderna ökar och fastigheterna belastar också.

Nyhetsbild

Biljakt slutade i diket

NÄRPES. En 14 minuter lång biljakt fick sitt slut i ett dike i Kalax på onsdagen.

Nyhetsbild

Tjugo år med kändispojken

”Kapitel 1, Pojken som överlevde.” Det är nu tjugo år sedan den första boken i världssuccéserien Harry Potter hittade till bokhandlarna i UK.

Nyhetsbild

Bil och traktor krockade i Kristinestad

KRISTINESTAD En personbil körde ut rakt framför en traktor i Kristinestad strax före klockan 18 på onsdagskvällen. Ingen skadades i krocken.

Nyhetsbild

Rejäl ökning av skarv på Storgrynnan

1

NÄRPES. Skarvarna på Storgrynnan har blivit räknade. Kolonin har dubblerats – kanske till och med tredubblats.