Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

"Näringslivet borde skötas i stadens regi"

KRISTINESTAD Revisionsnämndens uppmaning att avveckla näringslivscentralen och överföra verksamheten till stan väckte diskussioner när sittande fullmäktige höll sitt sista möte för mandatperioden på måndagskvällen.

Fullmäktige godkände höjning av arvoden

NÄRPES De förtroendevalda i Närpes som tillträder i juni får lite bättre betalt än nuvarande.

Nyhetsbild

Beslut om hälsovådlig luft tas först mot hösten

KORSNÄS. Man försöker nu hitta den bästa lösningen på luftproblemen på Lärknäs.

Nyhetsbild

Krigargravar i Pörtom snyggas upp

PÖRTOM. Lagom till de stupades dag i söndags fick krigargravarna i Pörtom en ansiktslyftning. Arbetet fortsätter framöver.

Nyhetsbild

Bränner ner träd för småkrypens skull

NÄRPES. Död ved ger mera liv. Vem trodde väl det. Den döda veden kan till och med ge liv åt växter som har legat i vila i markerna i flera hundra år.

Markbrand på Östra sidan

KRISTINESTAD. På måndagsförmiddagen fick brandkåren larm om en gräsbrand vid Stationsgatan på Östra sidan i Kristinestad.

Nyhetsbild

Markbrandsvarning råder i Österbotten

Torrt gräs och hård vind gör att risken för markbrand är hög, meddelar räddningsverket.

Nyhetsbild

Inga barngrupper får vistas i Drängstugan

NÄRPES. De prov som har tagits i Drängstugan i Närpes visar på mikrobförekomst. Från hösten är det slut med barnverksamheten i huset.

Upphandling av distansläkare överklagas

Marknadsdomstolen ska avgöra om vårdsamkommunen K5 gjorde rätt i att välja Attendo att sköta distansläkartjänsterna i Sydösterbotten. Doctagon som förlorade anbudstävlan har inlämnat besvär.

Nyhetsbild

Oro för sämre ambulansvård

NÄRPES. I Närpes oroar man sig för försämrad ambulansservice på landsbygden. Formuleringen som väcker oro skiljer sig mellan svenska och finska versionen.

Segervall leder samhällsbyggnadsnämnd

KRISTINESTAD Mila Segervall föreslås bli ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Henrik Antfolk i svenska utbildningsnämnden.

Kstad 19 bästa gymnasiet

KRISTINESTAD. Kristinestads gymnasium har stigit från 171:a plats i fjol till 19:e bland samtliga gymnasier i Finland när man räknar medeltalen i de fyra obligatoriska ämnena i vårens studentskrivningar framgår av Studentexamens statistik.

Nordmyr och Bernas i Korsnästoppen

KORSNÄS. Anna-Lena Kronqvist fick flest röster i kommunalvalet i Korsnäs. Hon var intresserad av att bli fullmäktigeordförande, men får nöja sig med att bli första vice ordförande.

Nyhetsbild

Tanja Holmlund FM-sjua i yrkesskicklighet

1

Studerande Tanja Holmlund vid Yrkesakademins enhet i Närpes knep en sjunde plats i grenen närvårdare då FM-mästerskapen i yrkesskicklighet avgjordes.

Nyhetsbild

Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar offentliggörs i dag. Här publicerar vi namnen på alla som blir studenter i Österbotten i vår.

Nyhetsbild

Missnöjda spelare kan bryta med KoFF

KORSNÄS. Det är slutspelat för KoFF II/Gazije i fotbollens division 5. Föreningen valde att dra laget ur serien efter tumultet kring en match som avbröts förra veckan. Spelarna är missnöjda och följden kan bli att man bildar ett eget lag.

Tänker ändra sitt beslut

KASKÖ I Kaskö har man ångrat sitt beslut att införa mindre nämnder.

Nyhetsbild

Kyrkoherden i Korsnäs går i pension

KORSNÄS. Kyrkoherde Guy Kronqvist är inne på sitt sista år som kyrkoherde i Korsnäs före pensioneringen. Han går i pension från den 1 april nästa år.

Nyhetsbild

Bygget av Finlands största vindkraftspark startar

ÖMOSSA Om en vecka inleds leveransen av landets största vindkraftspark. 400 transporter ska flytta EPV:s 34 vindkraftverk från Vasa hamn till Ömossa.

Nyhetsbild

Belysningsramp förbjuden i Finland men inte i Sverige

NÄRPES. Då John Nordström köpte en nästan ny Volvo för import till Finland fick han höra att belysningsrampen inte är godkänd i Finland. Därmed plockades den bort inför besiktningen.

Nyhetsbild

Prima väder lockar bonden ut på åkern

NÄRPES. Till veckoslutet väntas vårbruket komma igång på riktigt. Jordbrukaren Dan Stenback fick sin önskan om ett stilla vårregn uppfylld. Värme och regn reder upp mycket, säger han.

Bred last träffade bil

NÄRPES. En trafikolycka mellan en specialtransport och en personbil inträffade på riksåttan i Närpes på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Hela Kambvägen får upphöjd trottoar

NÄRPES. En upphöjd trottoar ska byggas längs hela Kambvägen i Närpes centrum. Den upphöjda gång- och cykelvägen byggs mellan Närpesvägen och Läkarvägen.

Nyhetsbild

Toni mötte vargen på bron

KRISTINESTAD. VIDEO. Toni Hållfast från Lappfjärd lyckades filma vargen som sprang över Stadsbron i Kristinestad. Här ser du hans videoklipp.

Nyhetsbild

Birger Thölix har avlidit

Birger Thölix, legendarisk chefredaktör på Vasabladet, är död. Han avled på tisdag morgon i Åbo. Thölix blev 85 år.

Nyhetsbild

Tv-kanaler byter plats - vissa försvinner

2

SYDÖSTERBOTTEN. På onsdag (17.5) kan det bli överraskningar i tv-rutan för de som tittar på tv via egen antenn på taket. En kanalsökning krävs när vissa tv-kanaler byter plats. I Sydösterbotten försvinner flera tv-kanaler ur gratisutbudet.

Nyhetsbild

Här springer vargen över Stadsbron

VIDEO Toni Hållfast från Lappfjärd lyckades filma vargen som sprang över Stadsbron i Kristinestad.

Varg sågs i Kristinestad centrum

KRISTINESTAD En varg sprang över Stadsbron i Kristinestad, in mot centrum, några minuter före tolv natten till tisdagen. Flera personer såg vargen, Matti Lehtinen var en av dem.

"Koivisto var trygg för oss finlandssvenskar"

Mauno Koivisto var en bra president som agerade med en intelligent eftertänksamhet, säger stadsrådet och tidigare riksdagsledamoten Håkan Nordman.

Klubben utreder spelarnas agerande

KORSNÄS. Korsnäs FF tar avstånd från de händelser som ledde till att en match måste avbrytas då domaren kände sig hotad.

Markbrand i Taklax

KORSNÄS. En markbrand inträffade vid 13-tiden på måndagen i Taklax.

Nyhetsbild

Lappfjärd får nya hyreslägenheter

LAPPFJÄRD. Unga Lappfjärdsbor är trogna sin hemby och vill först bo på hyra. Efterfrågan matchas med flera nya bostadsprojekt.

Nyhetsbild

Många taigafästingar i Sydösterbotten

Fästingarna har blivit fler liksom taigafästingarna. Den sistnämnda är talrik bland annat längs den österbottniska kusten.

Nyhetsbild

Välkomnar Kina som exportland för ägg

NÄRPES. Äggproducenterna har genomlevt ett förlustbringande år. Därför välkomnas möjligheten till export av ägg till Hongkong.

Nyhetsbild

Annahemmet prisas för god vård

KORSNÄS. La Carita-stiftelsen delar varje år ut pris för god äldreomsorg. I år gick priset till demenshemmet Annahemmet i Korsnäs.

Träskvik till final i skogstävling

NÄRPES. Telma Träskvik från Rangsby förbereder sig inför finalen för den nationella tävlingen Skogsnöten. Hon är den enda eleven från Svenskfinland som gått vidare i tävlingen.

Nyhetsbild

Krimohuset invigdes med öppet hus

KRISTINESTAD. På fredagen invigdes nya företagshotellet på Krimobacken i Kristinestad med öppet hus. Sju företag har flyttat in i nya fräscha kontorsutrymmen.

Närpes söker flera nya barnträdgårdslärare

NÄRPES. Närpes stad söker sju nya barnträdgårdslärare till hösten. Fyra av dem är fastanställningar. Trycket på barndagvården är stor, trots att nya daghem tagits i bruk.

Nyhetsbild

Jubileumsstafetten gjorde uppehåll för stafettfest

KRISTINESTAD. Den österbottniska delen av gatustafetten Finland 100 avslutades i går. Stenbackens skola och Pjelax skola sökte sig söderut mot Kristinestad på onsdagen. Där möttes de av feststämning.

Nyhetsbild

Daghemmet får tambur för regniga dagar

NÄRPES. En våttambur byggs vid Näsby daghem. Den är efterlängtad.

Nyhetsbild

Förändringar väntar också landsbygdskanslierna

Den landskapsreform som är på kommande berör också landsbygdskanslierna.

Glödande fimp trolig orsak till gräsbrand

KRISTINESTAD. Det var troligen en glödande fimp som antände ett gräsområde i Kristinestad på tisdagseftermiddagen.

Medborgarinitiativet för sjukhuset överräcktes

Inititativet för att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour överräcktes till riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) på onsdagen.

Nyhetsbild

Stafettpinnen passerade Näsby

NÄRPES Närpeselever satte fart när landsomfattande stafett kom till bygden.

Nyhetsbild

Skicka in sommarbilder

SOMMARBILDER. Har du någon bra sommarbild som du vill dela med dig av till våra läsare? I Syd-Österbottens traditionella sommarbilaga, som utkommer torsdagen den 8 juni, publicerar vi ett urval av läsarnas sommarbilder.