Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Vattenläcka i Taklax åtgärdad

Uppdaterad Ovanligt stora mängder dricksvatten gick åt i Taklax tidigare i dag. Men nu meddelar Korsnäs kommun att den misstänkta läckan har lokaliserats och åtgärdats.

Nyhetsbild

Malax Vatten: Fortsätt koka dricksvattnet

MALAX I Malax inväntar man ännu resultatet från gårdagens vattenprover som ska ge svar på om kranvattnet innehåller koliforma bakterier. Invånarna i de drabbade områdena ska fortsätta att koka kranvattnet i dag.

Nyhetsbild

Väntar ingen rekordskörd av päron

TAKLAX. En odlingsamatör säger han sig vara, Mikael Lövdahl. Trots det gror olika sorters päron och körsbär – och till och med ett aprikosträd – i hans trädgård.

Nyhetsbild

Populärt ha båt

Båtbeståndet i Sydösterbotten hålls stabilt trots svalare somrar.

Nyhetsbild

Allt fler satsar på solenergi

NÄRPES. Halpa-Halli i Närpes är en i raden som satsar på solenergi.

Nyhetsbild

Senare tröskning än normalt i höst

Den kalla våren och sommaren har gjort att allt växer långsammare. Det betyder att tröskningen väntas komma igång senare än vanligt.

Nyhetsbild

Närpesunga efterlyser basketplan i centrum

NÄRPES. En basketplan borde byggas i centrum av Närpes. Det yrkar ungdomar i Närpes på i ett initiativ till staden. Initiativet har undertecknats av närmare 150 personer.

Nyhetsbild

Misstankar om bakterier i dricksvattnet i Malax

MALAX Dricksvattnet i Långåminne vattenverk ska genomgå klorering i dag. Vattenverket misstänker att dricksvattnet innehåller koliforma bakterier och invånarna uppmanas nu koka dricksvattnet.

Nyhetsbild

Rattfylleri i Närpes

NÄRPES En man född 1995 misstänks ha kört berusad på Gamla strandvägen.

Nyhetsbild

"Vore bra om Birdlife hade större insikt"

7

Det är självklart att skarvarna påverkar fiskbeståndet, säger biologen och naturkännaren Hans Hästbacka. Stadsdirektören i Närpes säger att de som bor vid kusten möter problemen i form av vitkindad gås och skarv i verkligheten.

Nyhetsbild

Utmanare och gladiator – redo

KORSNÄS Vädret var på topp då Harrström aktivitetspark ordnade program för barn på fredag kväll. Besök fick man även från grannlandet i väst, av en gladiator.

Nyhetsbild

Nytt kvotsystem försvårar för nya strömmingsfiskare

Med nya kvotsystem och varierande lönsamhet är fisket ingen näring som lockar yngre. Men i Kaskö har två unga och en veteran vågat ta chansen och satsa på strömmingsfiske.

Nyhetsbild

Kyrkan klar i oktober

Renoveringen av Kristinestads kyrka framskrider snabbare än tidtabell och är klar i början av oktober. Då håller den i ytterligare 150 år, lovar byggnadsövervakaren Ingmar Norrback.

Nyhetsbild

Rökpauser gav holmen dess namn

SOMMARSERIE. Har det odlats tobak på en holme i Norrnäs? Förklaringen till vägnamnet är inte fullt så dramatisk.

Nyhetsbild

På Tobakskobban laddar de för kungligt möte

SOMMARSERIE. Nervositete­n sprider sig på Tobaks­kobbvägen i Norrnäs. Tänk om vi tappar pinnen framför kungen? Sådant funderar Elin och Erika Uusimäki på.

Nyhetsbild

"Hat mot djur och natur kännetecknar Österbotten"

43

Aki Arkiomaa, verksamhetsledare på Birdlife Finland, anser att den skjutna och upphängda skarven i Nämpnäs bara är ytterligare ett exempel på det hat mot djur och natur som förekommer i Österbotten.

Nyhetsbild

Befarar att hälsocentralen klassas ner

Kristinestad kunde fungera som förebild för vården i det nya landskapet, anser den nytillträdda välfärdsnämnden. Men nämnden är orolig över framtida status.

Nyhetsbild

Kilens får fortfarande på rymmen

Trots att många har letat har fåren som rymde från sin hage på Kilens hembygdsgård i Sideby i lördags ännu inte kommit tillrätta.

Nyhetsbild

Hätsk debatt om skjuten skarv i Nämpnäs

Både Helsingin Sanomat och MTV har skrivit om den skjutna skarven i Nämpnäs. Dådet fördöms i kommentarsfälten.

Nyhetsbild

Upphängd skarv i Nämpnäs hade skjutits

Den skarv som hängdes upp i vägskylten i Nämpnäs hade skjutits. Nu utreder polisen händelsen som naturskyddsbrott och/eller jaktbrott.

Nyhetsbild

Nya krav betyder nya stängsel

För att grisarna ska få vistas utomhus även i fortsättningen i Övermark krävs nytt stängsel i hagarna. Rovdjursstängslet duger inte. Den afrikanska svinpesten ligger bakom det nya myndighetskravet.

Nyhetsbild

Avvecklar sin vildsvinsfarm

Dålig lönsamhet leder till att en av de få vildsvinsfarmarna i regionen avvecklar sin verksamhet.

Nyhetsbild

Ny ordförande kritiserar stadens ungdomspolitik

I juni valdes Dylan Bruggeling till ordförande för Närpes ungdomsfullmäktige. Att få till stånd fler platser för unga att umgås på är huvudmålet för Bruggeling, som anser att staden investerar i allt annat än ungdomar.

Nyhetsbild

Skarv hängdes upp i vägskylt

Uppdaterad. En död skarv låg fastspänd i en vägskylt i Nämpnäs, men är nu borttagen.

Nyhetsbild

Får på rymmen i Sideby

SIDEBY Lördagens åskväder skrämde i väg två små lamm och en tacka i Sideby. Kilens Hembygdsgård som äger fåren ber trafikanter att vara försiktiga på vägarna i området eftersom djuren kan korsa vägar.

Nyhetsbild

De blir allt färre, jordbrukarna längs Perusvägen

SOMMARSERIE. ”När man har sett Amerika kan man dö lycklig”, säger Klas Ingves. Hans basstämm­a har klingat för å­hörare i New York och Florida – nästa scen är på närmare håll.

Nyhetsbild

Nu får hundarna glufsa Dagsmarkmat

Förra veckan levererades de första partierna lokalproducerat torrfoder till återförsäljarna. Hundmatstillverkningen i Dagsmark sker nu i tre skift och företaget söker mer personal.

Nyhetsbild

Carlborg tog orgeln till Närpes

SOMMARSERIE. Carlborg var den handlingskraftige och stränge 1700-talsprästen som bland annat tog orgelmusiken till Närpes.

Nyhetsbild

Välkommen till 70-talsvägen med 1700-talsnamn

SOMMARSERIE. Carlborgs­vägen i Näsby är en 185 meter lång väg i centrum av Närpes. Trots att vägen är uppkallad efte­r Henric Johan Carlborg som var kyrko­herde i Närpes på 1700-talet, är vägen relativt ny.

Nyhetsbild

Näringsombud ska satsa på småföretag

Johanna Peltoniemi är Kaskös genom tiderna första näringsombud. Hon ska rikta in sig på småföretagen. De stora klarar sig nog, säger hon.

Bilist körde in i traktorsläp

Nyhetsbild

"Skarvläget akut i Pjelaxfjärden"

Skarvkolonin i Pjelaxfjärden är den med 2.614 bon den näst största i Finland. Det är nästan tre gånger fler än i fjol. Ansökan om undantagslov för skyddsjakt och äggbehandling ligger fortfarande för avgörande hos NTM-centralen.

Nyhetsbild

Flytt till baracker närmar sig

KASKÖ I september ska Kaskö ha ett nytt tillfälligt daghem.

Nyhetsbild

Skarvstammen stagnerar

En av landets största kolonier finns i Närpes dit skarvar flydde efter att skarvkolonin ska ha trakasserats i Korsholm.

Nyhetsbild

Skåpbil började brinna i Närpes

NÄRPES Elden bröt ut baktill i en skåpbil i Närpes på torsdagen.

Nyhetsbild

Jordgubbarna mognar sent i år

Den kalla sommaren har gjort att jordgubbarna kommer senare än vanligt. Lars-Erik och Annika Nybacka i Övermark fick ett utmanande första år som jordgubbsodlare.

Nyhetsbild

Satte punkt - tog hem minnesmärke

Dramat kring placeringen av minnesmärket vid Sjögatan i Kristinestad är över. Betalaren, företagaren Pauli Ojala reste märket på företaget Nordautomations gårdsplan.

Nyhetsbild

MI-rektorn blev bildningschef

Den här veckan fick Kristinestad en ny bildningsdirektör. Pedagogie magister Maarit Söderlund bytte rum, från MI-rektorns till bildningsdirektörens.

Nyhetsbild

Gässen orsakar problem på sommarstugor och åkrar

Sommarstugeägarna börjar tröttna på de vitkindade gässen och deras framfart. Nu vill ÖSP se jakt på den fridlysta fågeln.

Nyhetsbild

Kaskö får tillsvidare anställd direktör

Kaskö söker en ny stadsdirektör för tillsvidareanställning. Förslaget om en tidsbunden tjänst på tre år röstades ner.

Nyhetsbild

Kalla somrar drabbar biodlarna

Insamlandet av honung har kommit igång en och en halv månad senare än normalt. De dåliga somrarna har gjort de senaste åren svåra för biodlarna.

Nyhetsbild

Skräp från åkern kan bli energi på Björnön

Kraftverket på Björnön i Kristinestad kan börja användas för att framställa bioenergi. Ett projekt ska nu utreda utvecklingsmöjligheterna för området. Det gäller också att få aktörer intresserade av verksamheten.

Nyhetsbild

Frekvensbyte inte orsak till tv-problemen

Problemet bakom att svenska tv-kanaler inte syns som de ska är ett frekvensbyte i maj, sade Anvia/Elisa. Inga frekvensbyten har gjorts i regionen sedan december 2015, säger lokala antennmontören Kent Wägar.

Nyhetsbild

Mellangärdsvägen länkar ihop Tjöck med Påskmark

SOMMARSERIE. Kedjan är smord, däcken fyllda med luft och sadeln justerad. Cykel­ramen reflektera­r morgon­solens mjuka strålar när SÖ-­reportern rullar iväg på reportage.

Nyhetsbild

På Piparsidan är det Mustanger och hästar som gäller

Fram med öronen, Molly! Längs med det en kilometer långa Piparsidtåget i Pörtom hittas många olika hobbyer, allt från hästridning till ”explosioner”.