NyhetsbildZoom
SFP:s kretsmöte i Närpes betonar att vårdreformen inte får splittra landskapet. Bilden från ordförandevalet på kretsmötet, Monica Sirén-Aura, som kom god tvåa, har avgett sin röst. Foto: Mats Ekman

SFP-kretsen: Splittra inte Österbotten

Mats Ekman -
Landskapet Österbotten är ett fungerande landskap som inte får splittras. Det framhåller SFP:s kretsmöte i en resolution, och påminner om att Kronoby är en del av den fungerande historiska, kulturella och språkliga gemenskapen i Österbotten och skall vara det också i framtiden.

Vårdreformen är egentligen en genomgripande landskapsreform, påpekar SFP:s kretsmöte i resolutionen som godkändes i Närpes på lördagen.

- Vi anser att det är fullständigt självklart att det också gäller vård över landskapsgränserna. Vasa centralsjukhus bör också i framtiden vara ett fulljoursjukhus. Social- och primärhälsovården ska integreras med specialsjukvården under ledning av landskapet.

Kretsmötet anser att politikergruppen under Österbottens förbund i nära samarbete med kommundirektörsgruppen åtar sig uppdraget att utarbeta modeller och göra konsekvensbedömningar. Detta arbete görs utgående från de förslag som inkommit från kommunerna samt genom att föra diskussionen vidare.

-Verksamheten bör samordnas på ett jämlikt sätt i hela vårt avlånga landskap och med hänsyn till kommuninvånaren i respektive kommun, lyder formuleringen.

Reformerna ska ge möjlighet för alla att få god service nära och på sitt modersmål.

- Med en ökad valfrihet blir människornas val, inte gränserna, i fokus.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan