NyhetsbildZoom
Gruvvägen kanske kompletteras med Kaivostie när Korsnäs kompletterar sin vägskyltning. Men när det sker är oklart. Foto: Mats Ekman

Korsnäs skyndar långsamt med finskan

Jan Ola Klåvus -
Det har gått mer än ett år sedan Korsnäs blev en tvåspråkig kommun. Fortfarande lyser de finskspråkiga skyltarna med sin frånvaro.

Att Korsnäs fortfarande saknar skyltning på finska verkar inte störa Korsnäsborna. Det finns heller ingen lag på när frågan om skyltningen måste vara löst, berättar kommundirektör Christina Båssar.

En kommitté har tillsats med uppgift att se till att översättningen av vägnamnen sker på ett riktigt sätt, säger Båssar.

Vad ska till exempel Herihjärta-vägen heta på finska? Nja, det vill inte kommittéordföranden Håkan Wester ta ställning till nu. Dessutom är han bördig från Petalax.

Korsnäs kommun erhåller 500.000 euro i statsandelar för tvåspråkigheten.

Vi blev på sätt och vis tvingade av dem som fattar beslut ovanför våra huvuden. Det känns lite bittert, säger kommunfullmäktigeledamoten Roger Bergström, samtidigt som han påminner om att Korsnäs förr brukade kallas världens svenskaste kommun.

Läs mera i torsdagens SÖ (17.3)

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan