NyhetsbildZoom
Det är alldeles klart för fiskare och skärgårdsbor att skarven påverkar fiskerinäringen, säger biolog Hans Hästbacka när han ombeds kommentera påståendet om att skarven mest bara äter mört. Foto: Mikael Nybacka

"Vore bra om Birdlife hade större insikt"

Paulina Ek -
Det är självklart att skarvarna påverkar fiskbeståndet, säger biologen och naturkännaren Hans Hästbacka. Stadsdirektören i Närpes säger att de som bor vid kusten möter problemen i form av vitkindad gås och skarv i verkligheten.

I torsdagens (10.8) SÖ påstod Aki Arkiomaa, verksamhetsledare på ornitologföreningen Birdlife Finland, att fallet med den upphängda skarven i Nämpnäs bara är ytterligare ett exempel på det österbottniska hatet mot djur och natur. Hans uttalanden har väckt en livlig debatt bland annat på sydin.fi.

Som grund för påståendet hänvisade han till "det höga antalet naturskyddsbrott som sker i området".

Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist håller inte med om att österbottningarna skulle vara hatiska mot djur och natur baserat på enskilda händelser.

– Vi som bor här vid kusten kommer till exempel i närkontakt med sälar, vitkindade gäss, skarvar och vargar. Vi möter problemen i verkligheten, och åsikterna styrs därför inte bara av olika ideologier.

Biologen och författaren Hans Hästbacka ställer sig frågande till Birdlife-chefens påståenden om att skarven inte påverkar fiskbeståndet.

– Det är alldeles klart för fiskare och skärgårdsbor att skarven påverkar fiskenäringen. Skarven äter stimfiskar, speciellt abborre och sik, den väljer inte bara mört. Jag har själv sett i Nämpnäs skärgård när skarvarna fiskar, förmodligen abborre.

– Jag har själv umgåtts mycket med yrkesfiskare och har stor förståelse för deras situation. De som inte har sett det själva saknar denna förståelse, de lever bara på statistik. Jag tycker att det vore bra om den här insikten skulle finnas också hos Birdlife, säger Hästbacka.

Läs hela intervjuerna med Hästbacka och Lindqvist i lördagens SÖ (12.8) på papper eller som e-tidning

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan