NyhetsbildZoom
Birdlifes verksamhetsledare Aki Arkiomaa går till hårt angrepp mot österbottningarna. Det finns ett hat mot djur, natur och fåglar och sker fler naturskyddsbrott i regionen än på andra ställen, säger han. På bilden skarvkolonin i Pjelax fotograferad i juni i år. Foto: Ann-Sofie Långvik

"Hat mot djur och natur kännetecknar Österbotten"

Paulina Ek -
Aki Arkiomaa, verksamhetsledare på Birdlife Finland, anser att den skjutna och upphängda skarven i Nämpnäs bara är ytterligare ett exempel på det hat mot djur och natur som förekommer i Österbotten.

Aki Arkiomaa, verksamhetsledare på Birdlife, skrädde inte orden när han under tisdagen uttalade sig för MTV3 om den upphängda skarven i Nämpnäs.

Han påstod att det i regionen är något fel på inställningen till djur och natur: "den lokala mentaliteten och det lantliga är starkt synligt. Man upplever att naturen på något sätt är ett hot mot näringar som fiskeri och jordbruk" sa han då.

Som grund till sitt påstående hade han de naturskyddsbrott som regionen gjort sig skyldig till.

SÖ ringde upp Arkiomaa för att fråga vad han menar med sitt uttalande.

– Jag tycker att det framkom i artikeln. Det förekommer hat mot fåglar och rovdjur, och det kan man se genom att det i större utsträckning sker mer naturskyddsbrott där än på andra ställen, säger Aki Arkiomaa.

Menar du i Närpes?

– Nej, inte bara i Närpes, utan i Österbotten generellt.

Vilka är de här naturskyddsbrotten som du hänvisar till?

– Det har förekommit hat mot åkerfåglar, rovdjur, silltrutar. Exempelvis har man stört skarvarna under häckningen, man har fört farmrävar till naturskyddsområden och man har dödat rovfåglar. Hatet verkar vara större än på andra ställen, så det här börjar nu tydligt stämpla regionen, anser Arkiomaa.

Han säger att den växande skarvstammen i Österbotten inte påverkar fiskbestånden.

Den döda skarven som hade spänts upp i vägskylten hade skjutits, enligt polis, och händelsen utreds som naturskyddsbrott.

Läs mer i torsdagens (10.8) SÖ, på papper eller som e-tidning

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan