NyhetsbildZoom
En makaber syn mötte besökare på väg till Nämpnäs i helgen. Nu står det klart att skarven hade skjutits. Foto: Miranda Eklund

Hätsk debatt om skjuten skarv i Nämpnäs

Fredrik Westblom -
Både Helsingin Sanomat och MTV har skrivit om den skjutna skarven i Nämpnäs. Dådet fördöms i kommentarsfälten.

Diskussionen på Helsingin Sanomats webb innehåller 51 kommentarer. Merparten av dem reagerar med avsky på dådet.

– Hemskt, människan är verkligen jordens enda skadedjur, eftersom vi hittar på liknande upptåg, skriver signaturen "Viherpiiperrys".

– Det här är ännu ett exempel på vad som händer om man inte får psykiatrisk vård eller smiter från densamma, skriver "Sturm Pudel".

– Fullkomligt smaklöst! Men jag förstår verkligen inte varför skarven är fridlyst. I skärgårdshavet finns de här flygande råttorna i sådana mängder att de förstör alla öar och skär. Skarven hör inte till Finlands natur - borde den föras till en lista över djur som ska utrotas, skriver "Jausa".

"Pikkukaupunkilainen" tar skarven i försvar.

– Väldigt lågt beteende! Dessutom är skarven ingen invasiv art. Den dök upp i Östersjön efter förra istiden. Den jagades tills den dog ut för cirka hundra år sedan men nu kommer den tillbaka. Skarven har fått dåligt rykte och är tydligen lätt att hata.

– Inte fanns det väl 1011 skarvkolonier i Närpes i fjol? Vilken sjuk gärning! Det här skadar verkligen kommunens anseende. Nu får många säkert den här bilden i huvudet när de hör talas om Närpes, skriver "Maggy".

– Skyddad eller inte, så där får man verkligen inte göra. Verkligt lågt gjort. Jag förstår inte vad som rör sig i folks huvuden, skriver "kaukana".

"Anti SAK" försvarade å andra sidan dådet.

– Havets mårdhund! Den hör inte hemma i vår natur. Varken myndigheter eller djurskyddsfolk har några argument som stöder artens skyddade status.

Fem personer kommenterar artikeln på MTV:s webbplats.

– Människor med sjuka eller hatiska sinnen skadar naturen och djuren. Sjukt. Jorden hör djuren till lika mycket som människan. Människan är verkligen jordens mest sadistiska mördare som bara dödar allt, skriver Tuulikki Salonen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan