NyhetsbildZoom
I månadsskiftet maj-juni var den största delen av rovdjurstängslet runt grishagen i Övermark klart. Snart ska ännu ett stängsel upp men Peter Groop räds inte arbetsinsatsen, han är glad över att grisarna fortfarande ska få vistas ute. Foto: Arkiv/Malin Bylund

Nya krav betyder nya stängsel

Malin Bylund -
För att grisarna ska få vistas utomhus även i fortsättningen i Övermark krävs nytt stängsel i hagarna. Rovdjursstängslet duger inte. Den afrikanska svinpesten ligger bakom det nya myndighetskravet.

För ett par månader sedan fick familjen Groop i Övermark ner den sista pålen av rovdjursstängslet i marken. Det ska skydda grisarna från vargen, som i fjol sommar rev får i samma by.

Grisfarmarna är mitt uppe i ett ekologiskt övergångsskede vilket innebär att grisarna får ströva omkring utomhus så gott som året runt.

Men för att de ska få göra det i fortsättningen måste ännu ett stängsel upp. Det är den afrikanska svinpesten som ligger bakom det nya myndighetskravet.

Genom att lägga upp ytterligare stängsel vill man undvika att svinen kommer i direktkontakt med eventuella förvildade och smittobärande vildsvin.

– Man är rädda för att vildsvinen ska komma så nära att de för över smittan, förklarar Peter Groop.

Den afrikanska svinpesten smittar mycket enkelt. Den har aldrig konstaterats i Finland men om detta sker kan det betyda tvärstopp för den gryende exporten av griskött till exempel till Asien.

Peter Groop ser inte de nya stängselkraven som någonting jobbigt utan gläds åt att det fortfarande är möjligt och tillåtet för svinen att gå ute.

– Jag är glad så länge vi får ha grisarna ute, jag är inte rädd för någon extra arbetsbörda. Från början lät det som om vi skulle vara tvungna att helt hålla dem inne.

Läs mer i tisdagens SÖ (8.8)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan