NyhetsbildZoom
Att ha vildsvin kräver en hel del arbete, arbete som alltså inte längre känns mödan värt för Simon Norrvik – särskilt då det här ska göras vid sidan om det vanliga jobbet. Foto: Mats Ekman

Avvecklar sin vildsvinsfarm

Malin Bylund -
Dålig lönsamhet leder till att en av de få vildsvinsfarmarna i regionen avvecklar sin verksamhet.

Fortfarande bökar 13 vildsvin i jorden i Dagsmark i Kristinestad. Men inte länge till – 25-åriga Simon Norrvik har beslutat sig för att avveckla sin vildsvinsfarm.

– Lönsamheten är för dålig. Det tar för lång tid för djuren att växa, man skulle behöva få så bra betalt för köttet samtidigt som ingen är beredd att betala det, förklarar Norrvik som bor i Korsbäck.

De första vildsvinen köpte han år 2012 och som mest har djurbesättningen legat på över 200 svin. En del kött har blivit sålt till restauranger men efterfrågan på vildsvinsköttet har helt enkelt inte varit tillräcklig.

– Köttet är en lyxprodukt. Inte är det riktigt vardagligt att äta. Till jul och midsommar har det gått åt en hel del, annars har det varit lugnt.

För vildsvinsproduktion betalas heller inget lantbruksstöd.

Läs mer i tisdagens SÖ (8 augusti)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan