NyhetsbildZoom
En makaber syn mötte besökare på väg till Nämpnäs i helgen. Nu står det klart att skarven hade skjutits. Foto: Miranda Eklund

Skarv hängdes upp i vägskylt

Mats Ekman -
Uppdaterad. En död skarv låg fastspänd i en vägskylt i Nämpnäs, men är nu borttagen.

Från söndagskvällen till måndagsmorgonen hängde en skarv i vägskylten som visar vägen från Strandvägen till Nämpnäs. Någon har spänt upp skarven, tydligen ett ställningstagande mot skarvpolitiken. Det finns i nuläget tusentals skarvar i Sydösterbotten.

Bilder av skarven har figurerat flitigt på sociala medier, och ännu på måndagsmorgonen fanns fågeln kvar på det väl synliga stället. Men på förmiddagen plockades skarven ner från skylten.

Uppgifter om vem som hängt upp skarven och hur den har dött – om den till exempel påträffats i ett fisknät eller om den har dödats – saknas i det här skedet.

Polisen hade på måndagsförmiddagen inte fått någon anmälan om saken.

Skarven är fridlyst och att döda en skarv är straffbart.

Enligt Miljöministeriets förordning om riktgivande värden på fridlysta djur och växter är värdet på en storskarv 235 euro. Avsikten med riktvärden är att hjälpa domstolarna när det gäller att fastställa ersättningar till staten vid naturskyddsbrott och -förseelser.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan