NyhetsbildZoom
Sonen Benjamin Nybacka, 10 år, hjälper till att hålla fågelskrämmorna i skick. Foto: Evelina Kulp

Jordgubbarna mognar sent i år

Evelina Kulp -
Den kalla sommaren har gjort att jordgubbarna kommer senare än vanligt. Lars-Erik och Annika Nybacka i Övermark fick ett utmanande första år som jordgubbsodlare.

I fjol satte Lars-Erik och Annika Nybacka i Övermark en och en halv hektar med jordgubbsplantor och i år säljer de säljer jordgubbar för första året. Det kalla vädret har gjort att skörden varit försenad.

– Det är först den här veckan som allting har kommit på en gång, ungefär fyra veckor sent, säger Lars-Erik Nybacka.

Fram till den här veckan har familjen ensamma tagit hand om jordgubbslandet, även pojkarna André och Benjamin har hjälpt till. Annika Nybacka har haft semester från sitt jobb och tillbringat mycket tid med att hålla plantorna i skick. Den här veckan mognade jordgubbarna på riktigt och i måndags hade familjen sina första anställda jordgubbsplockare. Som förstaårsodlare har de ändå svårt att veta hur mycket de hade fått om vädret varit bra.

– Många av plantorna är ännu inte fullväxta heller, men antagligen skulle vi få dubbelt så stor skörd ifall det varit en bättre sommar, säger Lars-Erik Nybacka.

– Men trots det regniga vädret har vi inte haft problem med mögel, som tur är. Fåglarna har varit ett större problem, säger Annika Nybacka.

De har valt att odla ekologiskt. De ekologiska jordgubbarna är både dyrare att skaffa och odla och kräver en större arbetsinsats. Inga bekämpningsmedel används och allt ogräs plockas bort för hand. Eko-jordgubbarna har också ett högre försäljningspris.

De säljer sina jordgubbar lokalt och till partiaffärer, de är nöjda med priset de fått, och har märkt av en efterfrågan på ekologiska jordgubbar.

Trots att sommaren inte varit en odlares dröm ser Lars-Erik och Annika positivt på framtiden och nästa år utökar de jordgubbslandet med en hektar.

Läs mera i torsdagens SÖ (3.8)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan