NyhetsbildZoom
Årets ungdom Ara Peshraw har många järn i elden. Största projektet är kortfilmen Brader som har premiär i oktober. Foto: Miranda Eklund

Årets ungdom är från Irakiska Kurdistan

Miranda Eklund -
Ara Peshraw kom som asylsökande till Finland från Irakiska Kurdistan för två år sedan. Den första tiden var svår, berättar årets ungdom.

– Jag kände ingen i Närpes, jag hade inga kompisar och jag kunde inte språket, säger Ara Peshraw, som till en början placerades i Yttermark.

Han arbetar nu på Café Albert och på Frank Mangs Center och håller som bäst på att producera en kortfilm, Brader, med premiär i oktober.

Årets ungdom är en årlig utmärkelse som utdelas till en ungdom som gjort någonting bra för omgivningen. Närpesbor får på förhand nominera kandidater, men det är ungdomsfullmäktige i Närpes som sist och slutligen väljer vem som ska få utmärkelsen.

Motiveringen löd som följande: "Ara Peshraw har visat en enorm vilja att utvecklas och arbeta för sitt uppehälle. Hans entusiasm, artighet och sunda värderingar gör honom till ett gott exempel för andra Närpesungdomar. Ara visar att trots att man har tuffa omständigheter löns det inte att sitta ner och vänta på att någon annan ska lösa ens problem."

– Det var roligt, jag hade inte trott att jag skulle bli vald, säger Peshraw.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan