NyhetsbildZoom
Vd Frans Liski på EPV Vindkraft, arbetsplatschef Harri Rantakivi och projektchef Anssi Koski är klara att ta emot landets största vindkraftspark. Foto: Anders Bergvik

Bygget av Finlands största vindkraftspark startar

Anders Bergvik -
Om en vecka inleds leveransen av landets största vindkraftspark. 400 transporter ska flytta EPV:s 34 vindkraftverk från Vasa hamn till Ömossa.

Ömossa har levt i väntans tider.

Nu är allt förberett och nästa eller veckan därpå börjar man resa de första av totalt 34 vindkraftverk på det 2 000 hektar stora området, motsvarande 482 idrottsplaner.

Då blir EPV:s vindkraftspark i Ömossa också den största som byggs i nuläget i Finland, vilket även kommer att synas längs vägarna.

Det är företaget Silvasti som sköter transporterna från Vasa hamn där kraftverken lossas.

Och när ett kraftverk fordrar elva transporter kommer totalt runt 400 specialtransporter att färdas längs riksåttan kommande halvår.

– De längsta specialtransporterna blir 73 meter långa där ekipaget håller en hastighet om 60 kilometer per timme. Meningen är i alla fall att några transporter inte ska ske mellan klockan 7 och 9 samt 15 och 17, säger Kimmo Saukkonen, projektplaneringsledare vid Silvasti.

– Vi börjar i slutet av maj och kommer transportera 5–6 dagar i veckan till slutet av juli. Sedan blir det lite lugnare från början av augusti till slutet av september. Förhoppningen är att samtliga kraftverk är levererade till byggplatsen i Ömossa i slutet av november.

I början av nästa år ska hela parken vara i drift och producera 400 000 megawattimmar per år.

Läs mera i torsdagens SÖ (18.5)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan