"Koivisto var trygg för oss finlandssvenskar"

Ann-Sofie Långvik -
Mauno Koivisto var en bra president som agerade med en intelligent eftertänksamhet, säger stadsrådet och tidigare riksdagsledamoten Håkan Nordman.

Håkan Nordman. minns Mauno Koivisto med värme som en bra president. President Mauno Koivisto avled i fredags på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Han blev 93 år.

Håkan Nordman och Mauno Koivisto var bägge politiskt aktiva samtidigt; Koivisto som president mellan åren 1982 och 1994 och Nordman som riksdagsledamot mellan åren 1983 och 1995.

Nordman beskriver president Koivisto som en person som det var lätt att umgås med och obesvärat föra diskussioner med. Det märkte han inte minst under möten som de bägge politikerna höll inför presidentvalet 1988, då Håkan Nordman gav sitt stöd till presidentkandidat Koivisto.

Koivistos värderingar var i samklang med Nordmans egna. Nordman beskriver sig som en socialliberal politiker och han delar de socialdemokratiska livsvärdena med Mauno Koivisto.

Nordman uppskattar bland annat Koivistos engagemang för det nordiska samarbetet, hans internationella engagemang och förståelse för andra folk och kulturer. Han beskriver Koivisto som en god representant för den nordiska samhörigheten som också hade en klar inställning till den finlandssvenska kulturen.

– Mauno Koivisto var en trygg representant för oss finlandssvenskar.

Läs mera i tisdagens SÖ (16.5)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan