NyhetsbildZoom
Flera brittiska sjukhus har utsatts för cyberattacker med utpressningsprogram under fredagen, uppger landets hälsovårdsmyndighet NHS. Foto: Lehtikuva

Storskalig cyberattack pågår i flera länder

FNB–AFP-TT -
Flera brittiska sjukhus har utsatts för cyberattacker med utpressningsprogram under fredagen, uppger landets hälsovårdsmyndighet NHS.

Attackerna verkar pågå runt om i världen. I Spanien varnade myndigheterna för attacken på dagen. Även Timrå kommun i Sverige meddelar att deras datorer blivit angripna. BBC rapporterar att det kommit uppgifter om attacker från en lång rad länder bland annat USA, Kina, Ryssland och Taiwan.

– Det här är en stor attack som drabbar organisationer i Europa i en skala som jag aldrig sett förut, säger datasäkerhetsexperten Kevin Beaumont till BBC.

I Storbritannien har attacken slagit ut datasystem i sjukhus i London och på flera andra orter.

Sjukhus avbokar patienter

Flera mottagningar har tvingats ta till papper och penna eftersom telefon- och datasystemen inte fungerar ordentligt. Många sjukhus har ställt in alla icke brådskande åtgärder och patienter har skickats bort. I vissa fall har ambulanser skickats till andra sjukhus.

Enligt en journalist på Health Service Journal har röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat påverkats av attacken.

Kräver pengar

Enligt myndigheterna är det fråga om en attack med utpressningsprogram. Utpressningsprogram är datorvirus som krypterar innehållet på datorer så att användaren inte längre kommer åt dem. Cyberbrottslingen kräver sedan användaren på pengar för att öppna datorn på nytt.

NHS uppger att angriparna verkar använda en version av utpressningsviruset Wanna Decryptor.

– I det här skedet har vi inga uppgifter om att angriparna kommit åt patientuppgifter. Attacken är inte riktad direkt mot NHS utan påverkar flera olika aktörer, uppger NHS.

Brittiska datasäkerhetsmyndigheter meddelar enligt Guardian att angriparna verkar vara kriminella. Ingen statlig aktör tros stå bakom angreppet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan