NyhetsbildZoom
Taxichaufförerna Stig-Erik Mickelsén och Tom Holmlund är oroade över de förändringar som komma skall. Foto: Malin Bylund

Oroar sig över ny taxilag

Malin Bylund -
Nästa år slopas gränsen för antalet taxitillstånd och prissättningen blir fri. Sydösterbottniska taxichaufförer är oroade.

Från och med sommaren 2018 ska det bli lättare att bli taxiföretagare. Den gräns för antalet taxitillstånd som i dag finns slopas, och den nu fastställda maximitaxan likaså.

Tom Holmlund har taxitillstånd i Kaskö och Närpes, Stig-Erik Mickelsén i Närpes. De är båda oroade över vad som komma skall.

– Prismässigt så blir det ju hur som helst. Nu har vi en maxtaxa och folket vet precis vad det ska kosta att åka taxi, säger Stig-Erik Mickelsén.

Den nya lagen kommer enligt Mickelsén och Holmlund att leda till att konsumenterna tvingas vara mer på alerten. För att inte bli lurade på pengar gäller det att jämföra priser.

Den stundande avregleringen innebär också att det blir enklare för taxiföretag och taxiföretagare att röra sig utanför deras tillskrivna verksamhetsområden.

Chaufförerna tror att det kan leda till att glesbygden blir lidande.

– Ta bara Malax, Korsholm och Vörå som exempel. Därifrån börjar man säkert åka in till Vasa för att köra under veckosluten. Det är inte positivt för glesbygden, säger Tom Holmlund.

Läs mera i tisdagens SÖ (25.4)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan