Bland de bästa i landet

Mats Ekman -
I Sydösterbotten lät man sin röst höras i kommunalvalet.

Jämför det här: 82,60 procent.

Med det här: 49,30 procent.

Det är en stor skillnad på topp- och bottennoteringen i valdeltagande i kommunalvalet.

Den lilla kommunen Kinnula (1359 röstberättigade) hade landets högsta valdeltagande, fler än fyra av fem använde sig av sin medborgerliga rättighet. (Det är för övrigt bara två kommuner där valdeltagandet blev över 80 procent – Larsmo är den andra).

I Kajana blev det bottennapp, av 30.000 röstberättigade valde över 15.000 att låta bli att rösta.

När valdeltagandet underskrider 50 procent får både de avgående förtroendevalda och de nyinvalda ta sig en allvarlig funderare på vad de ska göra för att återvinna folkets förtroende för den representativa demokratin. Ett misstroende tar sig uttryck inte enbart i ”proteströster”. Också ett lågt valdeltagande är en tydlig missnöjesyttring.

Man kan säga att det är oroväckande, sa Bill. Oroväckande är ordet, sa Bull. Ja, valforskare skulle säkert uttala sig som karaktärerna i Pelle Svanslös.

Valdeltagandet i kommunalvalet 2017 i Finland var 58,8 procent, eller 0,5 procentenhet högre än i valet 2012.

Det som inte fått berättigad uppmärksamhet – inte heller i denna tidning – är att valdeltagandet i våra sydösterbottniska kommuner faktiskt ligger högt över medeltalet.

Vasa valkrets hade det högsta valdeltagandet i Finland och kustkommunerna visar framfötterna.

Med 78,10 procent är Korsnäs på tredje plats i hela landet i valdeltagande, och vad annat kan man säga än grattis.

Det blev en nedgång i valaktivitet i Kaskö jämfört med valet hösten 2012 men ändå är staden på åttonde plats i landsstatistiken med 75 procent.

Kristinestad återfinns med 71,5 procent på placeringen 13. Närpes har det lägsta valdeltagandet i sydösterbottnisk jämförelse och ligger i nedre skiktet i tvåspråkiga Österbotten, men har i en nationell jämförelse inget att skämmas över: 68,6 procent ger en 25:e plats i Finland. Det var hela fyra procentenheter högre än i kommunalvalet 2012.

Allt är relativt. Det skiljer tio procentenheter mellan Närpes och Korsnäs. För att Närpes skulle nå upp i samma valdeltagande som grannkommunen i norr hade det krävts att ytterligare 700 Närpesbor begett sig till en vallokal.

Ett valdeltagande på 68,6 procent i Närpes är högt i nationell jämförelse, men innebär ändå att cirka 2.400 av 7.666 röstberättigade Närpesbor faktiskt lät bli att rösta.

Det finns röstningsområden i Finland där valdeltagandet ligger så lågt som på drygt 40 procent.

Så visst finns det saker att begrunda i republiken när så många finländare anser att det inte är värt besväret att rösta i det val som borde stå en närmast, kommunalvalet.

några veckor in på år 2018 är det dags för det första landskapsvalet. Om inte hemkommunens angelägenheter intresserar, hur ska man då motivera väljarna till valurnan i ett landskapsval?

Valet ordnas samtidigt som presidentvalets första omgång, och det kommer att snygga till siffrorna i landskapsvalet. För som det nu ser ut kommer landskapsvalet att behöva all draghjälp det kan få av presidentvalet, som på senare tid har haft det högsta valdeltagandet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan