Finland har förbrukat ”sin andel”

Daniel Nissén -
Naturresurser för tolv månader tog slut på tre.

Sedan 3 april lever vi finländare på ”lånade” resurser, om man vill uttrycka det så. Då inföll det som brukar kallas ”Den ekologiska skuldens dag” för Finlands del. Det vill säga den dag när människorna använt upp de naturresurser som jorden klarar av att förnya på ett år. Här påverkar såväl det man tar från jorden som det man släpper ut.

Med andra ord tog det inte mer än tre månader för oss att använda upp de tillgångar jorden klarar av att förse oss med.

Det här bygger förstås på att alla jordens människor skulle ha en lika stor andel av jordens resurser. Så är ju tyvärr inte fallet och därför kommer finländare och andra västerlänningar ”undan” med sin överkonsumtion. Vill vi ha en social rättvisa som berör hela jordens befolkning krävs det däremot förändringar.

Ser man till hela världen infaller ”Den ekologiska skuldens dag” något senare – eftersom man i stora delar av världen konsumerar klart mindre än i väst. I fjol inföll den i början av augusti, den 8 för att vara mer exakt. Dagen infaller tidigare varje år till följd av människans ständigt växande konsumtion. Till exempel var det julafton som gällde så sent som 1987.

Att tala om att jordens resurser ”tar slut” en viss dag på året är förstås väldigt teoretiskt. Alla vet att resurserna inte alls tog slut i början av april, lika lite som de kommer att ta slut i augusti eller ens vid årets slut. Naturresurserna finns kvar och utnyttjas för fullt.

Men det ger ändå en tydlig indikation på den ohållbara överkonsumtion som gäller hela världen i allmänhet och den industrialiserade världen i synnerhet. Vi tar resurser ur naturen i en takt som är snabbare än vad jorden hinner återskapa dem och vi släpper ut både det ena och det andra – framförallt koldioxid – i en takt som är snabbare än att jorden skulle kunna hantera det.

De fulla effekterna av det här kommer inte att synas i april 2017, eller i sommar, eller ens om tio år. Men de kommer att synas en dag och med den här takten kommer den dagen närmare allt fortare. Och problemet är att när dagen är här – den verkliga ”ekologiska skuldens dag” – går det inte att göra något åt saken längre.

Då är det för sent.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan