Expert: Jättebomben ska skrämma Kim Jong-Un

FNB–TT-Erik Paulsson Rönnbäck -
Föregångarna George W Bush och Barack Obama tvekade inför att använda GBU-43 – men till slut gav USA:s president Donald Trump grönt ljus. Jättebomben i Afghanistan kan vara Washingtons tredje försök på kort tid att varna Nordkorea.

GBU-43, USA:s starkaste konventionella bomb, testades för första gången i mars 2003 inför den USA-ledda invasionen av Irak. Fjorton år senare har USA:s militär varit inblandad i flera konflikter utöver de pågående krigen i Irak och Afghanistan: däribland Libyen, Syrien, Somalia, Jemen och mot talibanerna i de pakistanska bergen som gränsar mot Afghanistan.

Inte längre prestigeförlust

Men GBU-43 lades på hyllan fram till klockan 19.32 på torsdagskvällen, afghansk tid, när den fälldes mot det IS-kontrollerade grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan.

– Under George W Bush fanns fortfarande hopp om att vinna Afghanistankriget utan så stora bomber. Och Barack Obama drog sig eftersom det skulle kunna ha uppfattats som ett misslyckande för den stora truppinsats som han genomförde 2009–2011. Det behöver inte Donald Trump förhålla sig till, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk forskare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

– Dessutom har han sagt att han ska bomba skiten ur IS vilket man nu skulle kunna hävda att han gjort.

Bomben, som släpps med fallskärm från ett fraktflygplan, har en sprängkraft som motsvarar 11 000 kilo av sprängämnet TNT.

Det är inte förvånande att USA valde att fälla bomben, enligt Hallenberg, eftersom det har visat sig svårt för USA och Afghanistans armé att inta bergsområdet där IS-krigarna finns. USA:s styrka på omkring 8 500 militärer i landet är otillräcklig för en sådan insats, och är dessutom inte tänkt att användas i strid.

USA spänner musklerna

Däremot kan tidpunkten tyda på att den har ett dubbelt syfte – att demonstrera USA:s militära kapacitet för Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som misstänks förbereda ännu ett kärnvapentest.

– Donald Trump har genomfört tre stora militära åtgärder på kort tid. Den första är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43. Det är svårt att tro att det är en tillfällighet att det sker så nära inpå det som USA tror är ett planerat nordkoreanskt kärnvapentest, säger Hallenberg.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan