NyhetsbildZoom
Vargspår på Högbacksvägen i Kvevlax. Foto: Läsarbild

Kvevlaxvargen är kanske sjuk

Catrin Sandvik -
Man vet fortfarande inte om det är fråga om en hane eller en hona, men man vet att djuret som rör sig i Kvevlax och Västerhankmo är förhållandevis stort.

- Tassavtrycken är ungefär 12 centimeter, så det är ett fullvuxet djur, säger Markus Sundvik, ordförande för Västerhankmo jaktklubb.

- Det tycks vara ett aktivt djur. Under natten till torsdag har den sprungit runt i Petsmo, på morgonen var den i Västerhankmo igen och jagade rovdjur. Nästan varje dag är den inne på olika gårdar och sätter skräck i folk.

Vargen fastnade på en övervakningskamera redan för drygt en månad sedan, och sedan dess har den setts tassa runt i området Hankmo-Karperö-Veikars -Kvevlax.

- Man behöver nog inte vara rädd för vargen, men man ska naturligtvis iaktta försiktighet och visa respekt. Som för alla stora rovdjur. Möter man vargen ska man göra sig så stor som möjligt, säger Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral.

Att vargen rör sig så nära bebyggelse vittnar om att den troligen är sjuk. Pellas påminner om att rykten lätt börjar florera, men att det ännu är för tidigt att säga något definitivt om den här individen.

- Det är pälsbytartider som bäst och djuren ser lätt ruggiga ut. Först då vi ser om vargen tappat pälsen på svansen kan vi avgöra om det är fråga om en skabbvarg.

En varg som drabbats av skabb blir ofta mycket oskygg och drar sig inte för att leta mat nära bebyggelse. Polisen har fått in flera observationer om den här individen.

- I nuläget följer vi med situationen. Skulle det krävas åtgärder så vidtar vi sådana, men i nuläget avvaktar vi. Ser man till vargen och vill rapportera är det rovdjurskontaktpersonerna man ska ringa, säger Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.

Kontaktuppgifter till Rovdjurskontaktpersonerna inom Vasanejdens jaktvårdsförening finns här.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan