NyhetsbildZoom
Carina Storhannus och Åsa Blomstedt hade anledning att jubla på SFP:s valvaka i Kristinestad. De invaldes båda med högt röstetal i fullmäktige och partiet får två tilläggsmandat. Foto: Anders Bergvik

Kanonval av SFP i Kristinestad

Mats Ekman -
SFP blev valets stora segrare i Kristinestad. Partiet växer med två mandat och får nu 17 av 27 platser i fullmäktige.

Det var stort jubel på SFP:s valvaka i Kristinestad när rösträkningen – som drog ut på tiden – var avslutad. SFP får två tilläggsmandat. I dag har partiet 15 platser i fullmäktige. Därmed har partiet nu betryggande majoritet.

Stadsstyrelseordförande Åsa Blomstedt (SFP) blev valets röstmagnet i Kristinestad, och säger att hon är "smått chockad".

Det tyder väl på att man gjort något rätt, säger hon.

?Jag trodde själv på 16 platser och är förstås otroligt nöjd över resultatet. Det här är ett betyg på att den politik som vi för uppskattas av invånarna, säger valledare och kommunorganisationens ordförande Henrik Antfolk.

Samlingspartiet förlorar ett mandat men är med fem platser fortfarande näst största parti i fullmäktige.

Kristdemokraterna förlorar sitt enda mandat.

För övriga partier sker ingen förändring beträffande mandat.

Vänsterförbundet misslyckades också denna gång med att ta sig in i fullmäktige.

Med 246 röster distanserade Åsa Blomstedt Samlingspartiets Petri Pihlajaniemi som varit röstmagnet i de senaste valen. Han fick 232 röster denna gång.

Näst mest SFP-röster fick fullmäktigeordförande Patrick Ragnäs (189) och på plats tre i partiets rösttopp kommer en ny kraft, Mila Segervall (177) som återvänt till Kristinestad efter att ha bott i Sverige, där hon bland annat arbetat för Centerpartiet och Maud Olofsson.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan