NyhetsbildZoom
SFP och Vänsterförbundet ingick valförbund i Kaskö. Det gav utdelning, fem mandat för SFP och två för VF. Både Carl-Gustav Mangs (SFP) och Mirja Högstrand (VF) invaldes. Foto: Daniel Nissén

Fusionsutredare får majoritet i Kaskö

Mats Ekman -
De partier som vill utreda en kommunsammanslagning med Närpes är i majoritet i nya Kasköfullmäktige, med minst 9 av 17 mandat.

Kort före valet inlämnade SFP, Vänsterförbundet och Samlingspartiet (och en Sannfinländare, som dock inte kandiderade i valet) en motion om att Kaskö skulle låta utreda en kommunsammanslagning med Närpes.

Därmed fick kommunalvalet i Kaskö en ny dimension. Väljarna fick säga vad de tyckte om förslaget om att utreda samgång med grannen.

Och de partier som talar för samgång fick stöd i valet.

SFP behåller sin position som största parti i Kaskö. Partiet behåller sina fem mandat, lika många som SDP. SDP har talat mot sammanslagning med Närpes.

Den enda förskjutningen i mandat i Kaskö är att Vänsterförbundet (som hade ingått valförbund med SFP) vinner ett mandat och har två i nya fullmäktige, lika många som Sannfinländarna som förlorar ett mandat.

Samlingspartiet som talat för samgångsutredning har 2 mandat och De gröna, som på förhand valt att som parti inte ta ställning i frågan, har ett mandat.

SFP:s Carl Gustav Mangs, stadsstyrelsens ordförande blev även denna gång röstmagnet, före Kari Häggblom (SDP), som är fullmäktiges ordförande. Därmed tyder mycket på att duon behåller sina klubbor.

8 av 17 är nya ledamöter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan