NyhetsbildZoom
Göran Djupsund Foto: Linus Lindholm

Djupsund: "Jourfrågan avgör i Österbotten"

Marcus Lillkvist -
SFP går just nu mot ett riktigt bra valresultat i Vasa valkrets. Kampen för omfattande jour är förklaringen.

Svenska Folkpartiet närmar sig Centern som just nu har en ledande position i Vasa valkrets.

Med 64,8 procent av rösterna räknade har SFP 23,7 procent av rösterna. Det är betydligt mer än vid senaste kommunalval då partiet fick 20 procent av rösterna.

Centern har 27,2 av rösterna just nu, vilket är drygt en procentenhet mer än i förra kommunalvalet.

Sannfinländarna ser ut att tappa mest; -3,8 procentenheter (ned till 7,4 procent). Samlingspartiet ser ut att tappa 3,0 procentenheter (ned till 13,5 procent).

Det här förklarar ÅA:s statsvetare Göran Djupsund med jourfrågan och kampen för Vasa centralsjukhus där särskilt SFP har engagerat sig.

– Den blev den största enskilda frågan i Österbotten. Fenomenet är särskilt tydligt i Vasa. Men det finns en återverkan också i mindre kommuner.

Djupsund förklarar det hela med regeringsmedverkan; det gäller såväl Samlingspartiet som Sannfinländarna.

– Det är regeringsmedverkan som betalar sig.

Djupsund säger att det ännu är för tidigt att kommentera Centerns resultat - detta eftersom partiet har mest stöd på mindre orter där rösterna räknas snabbast.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan