NyhetsbildZoom
Stora valfrågor saknas i Kristinestad. De partipolitiska konflikterna har varit obetydliga, och stadens ekonomi är för tillfället lysande. Foto: Arkiv/Anders Eklund

Små partier frågetecken i Kristinestad

Tom Forsman -
Fem, i Kristinestads politik små, partier tävlar om platserna bakom de två stora: SFP och Samlingspartiet.

Stora valfrågor saknas i Kristinestad. De partipolitiska konflikterna har varit obetydliga, och stadens ekonomi är för tillfället lysande.

Valets kanske intressantaste fråga är mandatfördelningen - hur ska de mindre partierna lyckas?

Centern har i dag tre mandat, Sannfinländarna, SDP och KD ett var, och Vänsterförbundet noll.

C har fem kandidater, varav två sittande ledamöter, jämfört med åtta i förra valet. Sannf har sex kandidater, fem i förra valet. SDP har två kandidater, fyra i förra valet. KD har sex, fem i förra valet. VF har två, en i förra valet.

Både SFP med 15 mandat i nuvarande fullmäktige och Saml med sex mandat, har nu färre kandidater.

Fyra av SFP:s invalda 2012 ställer inte upp i detta val, bland dem Thomas Söderlund och Anna-Lena af Hällström som samlade många röster.

Inom Saml vill fyra sittande fortsätta, inklusive förra valets röstmagnet, tidigare riksdagsledamoten Petri Pihlajaniemi.

Kommer det mindre antalet kandidater att påverka jämförelsetalen och stuva om i mandatfördelningen? Eller röstar Kristinestadsborna partitroget? Det visar sig på söndag kväll.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan