NyhetsbildZoom
Det är upplagt för en spännande valkväll i Kaskö. Foto: Arkiv/Daniel Nissén

Nytt fullmäktige kan avgöra Kaskös framtid

Tom Forsman -
I Kaskö seglade utredningen om samgång med Närpes upp som den mest laddade valfrågan. Det blir troligen de nyinvalda som avgör saken.

Frågan kan ha betydelse för valets utgång. Tre partier ställde sig i sin helhet bakom motionen om utredningen: SFP, Samlingspartiet och Vänsterförbundet.

I nuvarande fullmäktige har de tre partierna 8 av 17 platser i fullmäktige.

Det sägs att många Kasköbor är redo för en samgång med grannstaden, men hur bred opinionen egentligen är vet ingen.

Därför är det svårt att säga om frågan gynnar de tre partierna - eller om den tvärtom gynnar motståndarna: SDP och Sannfinländarna. De har fem respektive tre mandat i nuvarande fullmäktige.

En sannfinländare undertecknade motionen, men det kan man troligen bortse ifrån. Han är inte kandidat nu, och torde inte ha stöd i övriga gruppen.

Gröna har ett mandat i dag, och är ett frågetecken när det gäller Närpesfrågan.

Till spänningen bidrar att marginalerna är ytterst små i Kaskö - en eller två röster kan ha stor betydelse.

Nu går dessutom SFP och VF till val med gemensam lista. I valet 2012 skulle det sannolikt ha gett VF ett mandat till.

Allt är upplagt för en spännande valkväll i Kaskö.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan