De som vågar kan bli de nya vinnarna

Jan Ola Klåvus -
Livsmedelsindustrin verkar ha problem med att ställa om.

Svenska Dagbladet avslöjade i förra veckan att palmolja innehåller potentiellt cancerframkallande ämnen.

Tidningen berättar att EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, redan i maj i fjol hissade varningsflagga för cancerframkallande ämnen i raffinerad palmolja. Efsas experter är särskilt oroade över att halterna i bröstmjölksersättning kan ligga tio gånger över vad som anses tolerabelt.

Den italienska konsumentjuristen Dario Dongo säger till tidningen att Livsmedelsindustrin och EU har känt till riskerna med farliga glycidolestrar i palmolja i nästan tio år.

Det saknas i dag gränsvärden för estrar som bildas vid raffineringsprocessen. EU väntas fatta beslut om gränsvärden i höst.

Palmolja är vanligt förekommande i kex och snacks.

Tidningens avslöjanden har lett till att dagligvaruhandeln i Sverige meddelar att man ska se över sitt sortiment. Samtidigt efterlyser man beslut från EU:s sida om gränsvärden ”så att handeln och livsmedelsindustrin får en kompass”, som Karin Brynell, vd på Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel säger.

I sammanhanget framhålls rapsolja och solrosolja som ett betydligt bättre och hälsosammare alternativ.

Gunhild Stordalen som är läkare och miljöaktivist berör ämnet i sin krönika i tisdagens Dagens Industri. Hon berättar om livsmedelsindustrins stora problem med att lägga om och tänka nytt.

Hon hänvisar till det klassiska fallet, storbolaget Kodak, som plötsligt en dag fick finna sig i att ingen ville köpa filmrullar längre. Detta förstås tack vare digitaliseringens intåg. Och hur kändes det att producera segelbåtar när första ångbåtarna kom?

Gunhild Stordalen är övertygad om att förändringar inom livsmedelsindustrin är i antågande. Frågan är bara hur och när och vem som blir vinnare. Unga entreprenörer tänker helt nytt, helt grönt eller helt sunt, är hennes uppfattning.

Palmolja sägs vara billig att producera. Den produceras i länder med varmare klimat.

Däremot är det möjligt att utvinna olja ur både solrosor och raps i våra trakter.

Förändringar möter ofta motstånd. Den som är beredd till förändring kan bli en vinnare.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan