Politiker vill utreda samgång med Närpes

Daniel Nissén -
Tre partier lämnade in en fullmäktigemotion i Kaskö om att en fusion med Närpes ska utredas.

Totalt 14 Kasköpolitiker har undertecknat motion som uppmanar Kaskö stad att så snabbt som möjligt utreda en samgång med Närpes. Det är Svenska folkpartiets, Vänsterförbundets och Samlingspartiets fullmäktigeledamöter samt ersättare som undertecknat den, samt även sannfinländska fullmäktigeledamoten Marko Nordback. 

De tre partierna har åtta av stadsfullmäktiges 17 platser, men när även Nordback är med har motionen en majoritet bakom sig. I praktiken lär det ändå bli nästa fullmäktige som får ta ställning till motionen. Den lämnades in mindre än två veckor för kommunalvalet. 

Tidpunkten borde också innebära att en eventuell kommunsammanslagning med Närpes blir den stora valfrågan i Kaskö. 

Det har under en längre tid funnits tecken på att delar av det politiska fältet i Kaskö börjat känna sig moget för att utreda en samgång med Närpes. Det här är ändå första gången man tar steget ut och öppet talar för att utreda en kommunsammanslagning. I bakgrunden finns Kaskö stads ytterst dåliga ekonom. Två år i rad har Kaskö haft ett minus i miljonklassen och 2016 var det sämsta genom historien för staden. 

För att ytterligare ge situationen dramatik gick strömmen i Kaskö stadshus i samma stund som Sonja Lapveteläinen (SFP) började läsa upp motionen och fullmäktigesalen mörklades.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan