NyhetsbildZoom
Kaskö. Foto: Daniel Nissén

Motion om samgång Kaskö-Närpes på måndag

Tom Forsman -
På måndagens fullmäktigemöte inlämnas en motion undertecknad av åtminstone tre partier i Kaskö. De vill utreda samgång med Närpes.

Planerna på motionen har funnits en tid, som VBL skrev för en månad sedan. Bakom den står Samlingspartiet, Svenska Folkpartiet och Vänsterförbundet. De har tillsammans åtta av sjutton ledamöter i stadsfullmäktige.

Den främsta motiveringen till motionen är Kaskös dåliga ekonomi. Fjolårets bokslut visar en förlust på närmare 1,1 miljoner euro.

I Vasabladets valtest håller omkring 67 procent av väljarna helt eller delvis med påståendet att "om en kommunfusion krävs bör Kaskö gå samman med Närpes och Kristinestad. 101 personer hade fram till i fredags svarat på frågan.

Antalet kandidater från Kaskö som medverkar i valtestet är bara elva, och av dem tio från SFP. Av dem är en helt av samma åsikt och nio delvis av samma åsikt. Bland de senare har flera svarat att de i första hand kan tänka sig en samgång med Närpes.

Närpes stadsstyrelseordförande Olav Sjögård (SFP) har sagt (VBL 1.3) att han ser positivt på en invit från Kaskö, men att initiativet ska komma därifrån. Närpes agerar inte aktivt på något sätt i frågan.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan