Ibland är det bra att bromsa

Daniel Nissén -
Det börjar bli bråttom att få allt klart med vårdreformen.

Ett av de stora samtalsämnena när Österbottens förändringsledare i torsdags besökte Kaskö (se artikel i dagens SÖ) var vårdreformens tidtabell. Regeringen har slagit fast att hela landskaps- och vårdreformen ska träda i kraft 1 januari 2019. Då börjar de nya landskapen fungera och tar bland annat över all social- och hälsovård från primärkommunerna.

Det handlar om ett massivt projekt som man redan förbereder för fullt ute i landskapen men för att kunna komma igång med de riktigt konkreta sakerna behövs lagstiftning för att man ska veta hur det är tänkt att allt ska fungera. Och det är väldigt mycket lagstiftning som ska ändras för att kunna genomföra något så här stort.

I sommar är det tänkt att lagstiftningen ska bli klar men tidtabellen är onekligen stram. Förändringsledare Göran Honga konstaterade i Kaskö att om riksdagsarbetet drar ut på tiden kan det börja bli problem att hinna få alla nödvändiga förberedelser gjorda i landskapen.

Frågan som då uppstår är om regeringen har beredskap att backa på några punkter och införa reformen stegvis eller om man trots det rusar vidare och tvingar igenom något som i bästa fall är halvfärdigt.

En reform av vården har varit på gång i åratal och få har ifrågasatt behovet. Nuvarande regeringen verkar ha gett sig den på att lyckas där föregående regering försökte och misslyckades kapitalt. Problemet är att man lätt får känslan att de försöker driva igenom lite för mycket lite för snabbt.

Frågetecknen är fortfarande många och ingen verkar riktigt ha någon klar uppfattning om exakt vad reformen kommer att leda till. Inte minst den nu omtalade valfriheten väcker både frågor och tvivel.

Att det råder en viss skepsis också bland regionens politiker och tjänstemän framkom tydligt under diskussionen med förändringsledarna. Kasköpolitikern Sakari Mäntysaari undrade om riksdagsledamöterna faktiskt vet vad de gör när det är så många lagar som ska godkännas under så kort tid. Förändringsledare Varpu Rajaniemi svarade att man bara måste lita på riksdagens vishet. Svaret fick de närvarande att utbrista i skratt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan