De vet redan att de inväljs

Mats Ekman -
I skuggan av kommunalvalet väljs det nya Folktinget.

Stefan Mannsén i Närpes, Anna-Lena af Hällström i Kristinestad, Ann-Sofi Backgren i Korsnäs. Ingen av dem ställer upp i kommunalvalet, men de kan redan nu vara säkra på en plats – i Svenska Finlands folkting.

Även Carl-Gustav Mangs, kommunalvalskandidat för SFP i Kaskö, har vikt sig en plats i nya Folktinget.

Om SDP:s svenska och tvåspråkiga kandidater i Vasa valkrets samlar ungefär lika stor andel av rösterna som 2012 blir Peter Sjöqvist från Närpes den femte sydösterbottningen i Folktingets högsta beslutande organ.

Han är nummer tre på SDP:s lista och om partiet även denna gång får tre invalda från valkretsen blir Sjökvist alltså en av dem.

Så fungerar det nämligen i Folktingsvalet. Det är ”långa listor” som gäller, ungefär som i Sverige, där partierna på förhand rangordnar kandidaterna. Får ett parti tio mandat är det de tio första namnen på listan som blir invalda.

Man kan inte rösta på person, och de folktingskandidaterna behöver inte själva vara uppställda i kommunalvalet. Fördelningen av mandat bestämt utgående från antalet röster som har tillfallit partiernas kommunalvalskandidater som är svenskspråkiga eller till exempel uppgett svensk titel i kandidatuppställningen.

Folktinget har 75 ledamöter, varav 7 är vikta för Åland. Av återstående 68 mandat är 63 indelade i fasta mandat fördelat på de olika valkretsarna och 5 är utjämningsmandat.

Vasa valkrets har nu 26 platser Folktinget. Sydösterbotten har haft en hyfsad representation. Förutom fyra SFP-are invaldes Mikael Perjus (Samlingspartiet) och Peter Nygård (Centern) från Kristinestad som sina partiers enda representanter från valkretsen. Denna gång är Centern inte med i folktingsvalet i Österbotten, medan Perjus är rankad trea på partiets lista, och därmed i praktiken inte på ”valbar plats”.

Det kan noteras att Perjus och Nygård varit närvarande vid endast en av fyra sessioner (2013) under dessa fyra år.

Det är SFP och SDP som visar det största intresset för Folktinget. I Nyland finns fyra riksdagsledamöter främst på SFP:s lista, i Vasa valkrets toppar partiledaren Anna-Maja Henriksson, medan till exempel riksdagsledamot Joakim Strand inte ställer upp i detta val.

Även SDP har tunga namn med, medan de övriga partierna inte visar riktigt samma engagemang för Folktinget.

Sannfinländarna som faktiskt har en del svensk- och tvåspråkiga kandidater vill inte ens vara med, en tydlig markering av ett parti som jobbat hårt för att minska statsanslaget till Folktinget.

Om fler partier och fler tongivande politiker involveras förstärks Folktingets legitimitet och intressebevakning. För Folktingets profilering har det varit mycket värt att en känd rikspolitiker som Samlingspartiets Kimmo Sasi är engagerad i organisationens arbete.

Folktinget behövs som en samlande organisation över partigränserna. Folktinget kämpar tappert, men man kan ändå inte känna sig helt nöjd med intressebevakningen med tanke på hur det svenska språket ställning har försvagats.

Det är i styrelsen och på kansliet som det mesta av jobbet görs. Det nya folktinget får ta sig en funderare på hur man ska höja profilen och få fler att lyssna på argumenten. Folktinget tycks nämligen få allt svårare att nå över nyhetströskeln i det finska Finland.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan