Starke man ger över

Mats Ekman -
Vad händer med Sannfinländarna när partiets ”gudfader” Timo Soini nu ska dra sig tillbaka?

Blir det en välorganiserad reträtt där partieliten för Soinis arv vidare, eller blir det en uppslitande strid som river partiet itu?

Hur det än går tyder mycket på att partiets storhetstid är över – åtminstone för denna gång. I snart 20 års tid har man kunnat sätta likhetstecken mellan Soini och Sannfinländarna och vem efterträdaren än är blir det i inledningsskedet för stora skor att fylla. Soini har med sin auktoritet kunnat hålla ihop partiet och entusiasmera väljare, den nya partiledaren har en svårare uppgift.

Timo Soini meddelade i söndags att han avgår som partiordförande vid kongressen i sommar. I går meddelade riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho att han kandiderar. Han är ordförande i finskhetsförbundet – och till skillnad från Soini vägrar han tala svenska.

Försvarsminister Jussi Niinistö meddelade genast att han stöder Terho, liksom några andra tongivande partiaktiva och så här långt går det alltså enligt ritningarna. Om Terho blir vald får Soini som han vill – och får då i enlighet med sina önskemål fortsätta som utrikesminister så länge regeringen sitter.

Den som kan sätta käppar i hjulen är Europaparlamentariker Jussi Halla-aho som är den synligaste representanten för den öppet främlingsfientliga falangen inom Sannfinländarna. Han ligger sannolikt längst ner på Soinis lista över presumtiva kronprinsar. Halla-aho kommer att ge besked om kandidatur inom ett par veckor. Om han ställer upp kan det orsaka djup splittring i partiet, något som kan sluta i att de invandrarkritiska bryter sig ut till ett eget parti, med modell Sverigedemokraterna.

Hur det då går på partikongressen är omöjligt att veta, eftersom alla som betalt medlemsavgiften har rätt att rösta i ordförandevalet. Det betyder att den grupp som är bäst på att mobilisera sympatisörer bland partimedlemmar går segrande ur valet. Och partiet har nu närmare 10 000 medlemmar.

När Landsbygdspartiet gick i konkurs 1995 grundades Sannfinländarna som dess arvtagare, först med den österbottniska veteranpolitikern Raimo Vistbacka som ordförande, sedan 1997 med Soini vid rodret. Vistbacka hör till gruppen som vill förvalta det landsbygdspartistiska arvet, ”småfolkets röst”, och han sade i en intervju i går att ett val av Halla-aho skulle få många österbottniska sannfinländare att sluta.

Läget inbjuder onekligen till allehanda spekulationer, eftersom Sannfinländarna är regeringsparti. Med Halla-aho som ordförande kan följden bli att Sannfinländarna lämnar regeringen (eller tvingas hoppa av), och eftersom statsminister Juha Sipilä med vetskap om de dalande opinionssiffrorna inte är pigg på nyval kan det öppna för inbjudningskort till andra partier. Öppnas dörren för SFP? Knappast vore partiet svårt att övertala.

Väljarunderstödet för Sannfinländaran har rasat i enkäter på grund av missnöjet med regeringens politik.

Att Soini ger sitt besked nu, en månad innan kommunalvalet, är knappast någon slump. Nu får man uppmärksamhet kring Sannfinländarna, vilket man hoppas ska vändas till stigande popularitetssiffror.

Soini ville inte heller ta risken att vänta med sitt besked till efter kommunalvalet. Han ville undvika risken att framstå som förlorare, vilket hade skett om han meddelat om sin avgång efter ett uselt valresultat. Så vill han inte bli ihågkomen. Han vill sluta på topp, och det skulle heller knappast ha varit möjligt efter nästa riksdagsval.

Just nu verkar ändå det vara fördel Soini-Terho.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan