NyhetsbildZoom
Astrid Qvist är född 6 mars 1912, och fyller 105 år på måndag. Astrid tycker om att handarbeta. Foto: Mona Söderman

Närpes äldsta invånare fyller 105 år

Mona Söderman -
Astrid Qvist är Närpes äldsta invånare. På måndag, 6 mars, fyller hon 105 år.

Astrid Qvist säger att nähä, hon har inte haft något knep för att bli så här gammal.

– Det är bara hårt och mycket arbete som har gällt, säger hon.

Hon tillägger att det faktum att hon ätit ordentlig mat och bara hemproducerat kanske bidrar till den höga åldern.

Och så kan man väl anta att goda gener spelar in.

Också hennes två systrar levde länge. Äldsta systern Evidia levde tills hon var 104 år. Mellansystern Ester, som bodde i Amerika, var 102 år då hon gick bort.

Astrid Qvist föddes 6 mars 1912 och då var Finland fortfarande en del av Ryssland.

Astrid Qvist är äldst i Sydösterbotten och enligt uppgift nästäldst i hela landskapet Österbotten. Enligt uppgifter från Befolkningsregistercentralen är 29 finländare 105 år eller äldre. Uppgifterna är daterade 1 mars.

Det finns just nu 829 finländare som är 100 år eller äldre.

Läs hela intervjun med Astrid Qvist i lördagens SÖ (4.3), på papper eller som e-tidning.

<p xmlns="http://www.infomaker.se/npdoc/2.1"

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan