NyhetsbildZoom
Efterfrågan på bondbönor ökar. Foto: Sarah Mangs

Det är inne med bondbönor på tallriken

Daniel Nissén -
När folk börjar äta mer vegetariskt ökar efterfrågan på bondbönor.

Det har på senare tid börjat dyka upp allt fler vegetariska alternativ till kött i butikshyllorna i takt med att också efterfrågan på dessa ökat. När mer fokus läggs på miljön och klimatet har diskussionen kring minskad köttkonsumtion också intensifierats.

– Från de stora affärskedjorna hörs sådana nyheter att konsumtionen av vegetarisk mat ökar med tvåsiffriga procenttal. Och siffrorna börjar inte ens med en etta utan ofta med en tvåa, säger Tarja Ollila, vd på Verso Food.

Verso Food är ett av de företag som tillverkar vegetarisk kost och på tisdag kväll deltog Ollila i en odlarkväll i Närpes för att berätta för lokala jordbrukare om användandet av bondbönor i livsmedel.

Verso Food använder just bondbönor som huvudingrediens i sina vegetariska livsmedel och de används även i andra motsvarande produkter.

– Torkad bondböna innehåller mycket protein, nästan 30 procent, så det är en utmärkt vegetarisk proteinkälla. Bondbönor innehåller också långsamma kolhydrater, så det är en matig produkt som håller hungern borta länge.

Kommer den vegetariska kostens popularitet att fortsätta växa?

– Vad man nu har följt med forskning och nyhetsrapportering från hela världen så verkar det som att det finns sådana starka saker bakom den växande vegetariska kosten att det säkert håller i sig. Hållbar utveckling samt ekologiska och etikiska skäl är så starka bakgrundsfaktorer att jag inte tror att det är någon övergående trend utan det har kommit för att stanna.

Läs mer i torsdagens SÖ (22.2).

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan