NyhetsbildZoom
Ungefär så här såg den första finska artikeln på Wikipedia ut. Foto: Skärmdump

Kaskö först på Wikipedia

Ann-Sofie Långvik -
Den första artikeln skriven på finska på Wikipedia handlade om Kaskö. Den publicerades den 26 maj 2002.

Då skrev någon, troligen från Sverige, följande text: "Kaskinen (routsin: Kaskö) se on Pohjoismaden? kaupunki."

Wikipedia i Finland blir i år 15 år. Den första finska Wikipediasidan grundades den 21 februari 2002.

Under det första levandsåret fanns endast fem artiklar på finska Wikipedia och endast en av dem bestod av fler än 200 tecken.

Den 9 september fick någon internetsurfare nog och skrev en sur kommentar till artikeln om Kaskö. Personen tyckte att det åtminstone vore på sin plats att behärska språket om man ska upprätthålla en sida på finska.

I dag finns över 400.000 artiklar på finska på Wikipedia. De svenska artiklarna är betydligt fler, över tre miljoner.

Yle:s morgonprogram aamu-tv uppmärksammade artikeln från Kaskö i en intervju om Wikipedia.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan