NyhetsbildZoom
Österbotten har fortfarande låg arbetslöshetsgrad i jämförelse med övriga regioner. Foto: Lehtikuva/Anni Reenpää

Liten ljusning i Österbottens arbetslöshetsstatistik

Linn Övergaard -
Det nya året har inletts med något mer positiva siffror för sysselsättningen i regionen. Men fortfarande går många österbottningar, särskilt män, utan arbete.

I slutet av januari fanns 11 200 arbetslösa arbetssökande i Österbotten, enligt Närings-, trafik- och miljöcentralens siffror för Österbottens område. Det är 656 färre än för ett år sedan.

Jämfört med december månad i fjol har antalet arbetslösa arbetssökande minskat med 577 personer. Nationellt sett har Österbotten en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna, 9,5 procent. Motsvarande siffra i hela landet är 13,0 procent.

Antalet arbetslösa män i regionen fortsätter att öka. Av de arbetslösa arbetssökandena var 6 619 män och 4 581 kvinnor. Däremot går arbetslösheten bland unga människor i en annan riktning. I slutet av januari fanns det 1 685 arbetslösa arbetssökande under 25 år, vilket är 154 färre än vid motsvarande tidpunkt i fjol och 118 färre än
under föregående månad. Antalet arbetslösa arbetssökande minskade också i åldersgruppen 25-­29 år, med 219 personer jämfört med situationen året innan. 

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka vilket innefattar personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst i ett år. I slutet av januari fanns det 3 237 långtidsarbetslösa. Det är 383 fler än ett år tidigare och 60 fler än under föregående månad. Av de långtidsarbetslösa hade 1 325 varit kontinuerligt utan arbete i över två år.

Samtidigt fortsätter antalet lediga arbetsplatser i regionen att öka. Under januari fanns det 4 645 lediga arbetsplatser, drygt 853 fler än i fjol.

Kolla in arbetslöhetsstatistiken från din hemkommun!

Stigande arbetslöshet i Malax och Pedersöre

  • Antalet arbetslösa arbetssökande i kommunerna inom Österbottens NTM­-område ökade kvantitativt sett mest i Malax, Pedersöre och Korsnäs. 
  • Antalet arbetslösa arbetssökande minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.
  • I januari fanns 3801 arbetslösa arbetssökande i Vasa. Motsvarande siffra i Jakobstad var 929, i Karleby 2486 och i Närpes 224.
  • Lägst antal arbetslösa arbetssökande, 38 personer, fanns i Lestijärvi.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan