Så här länge får det inte ta

Daniel Nissén -
I september 2014 skrev SÖ om problematiken med att som Kaskö ha en hälsovårdscentral bemannad enbart med hyrläkare.


Från övervakande myndigheten Valvira var beskedet då klart: det måste finnas en läkare i tjänsteförhållande. Endast en sådan får enligt lagen utöva offentlig makt, till exempel förbjuda en person med en smittosam sjukdom att gå till jobbet eller på annat sätt begränsa patientens självbestämmanderätt.

Om stadens ledning inte före det visste att det arrangemang man gått in för inte fullt ut levde upp till gällande lagar så visste man det åtminstone efter att SÖ uppmärksammat saken. Stadsdirektör Marlene Svens sade då att man funderat på saken och att man nog ska hitta en lösning.

Snart två och ett halvt år senare är situationen den att man kanske har en lösning på gång med K5. Kanske.

Visst är det bra att man noggrant funderar igenom saker och inte fattar förhastade beslut men så här länge ska det verkligen inte få ta. Man gjorde visserligen ett försök hösten 2014 att lösa situationen genom ett avtal med en läkarfirma. SÖ kollade med Valvira som skarpt ifrågasatte arrangemanget. Avtalet blev heller inte långlivat.

Att man nu försöker lösa situationen tillsammans med K5 är bra, men det borde ha skett för länge sedan. Redan i det skede när man bestämde sig för att börja köpa läkartjänster borde man ha insett problematiken och genast börjat leta efter en lösning.

Ännu bättre hade varit att redan när man inrättade en egen hälsocentral inse sårbarheten i att ha en ensam läkartjänst och förbereda sig på att sådana här problem kan uppstå.

Kaskös situation är förstås allt annat än lätt. Man har en usel ekonomi, man kämpar med att ordna service för en allt äldre befolkning och man har en hälsocentral som ingen läkare vill ta anställning på. Det är ändå inga ursäkter för att inte klara av att få en sådan här sak ordnad på två och ett halvt år.

Det handlar trots allt om folks rättsskydd och om att en kommun måste vara kapabel att ordna service som lever upp till landets lagar.

Här får de styrande inom Kaskö stad inte godkänt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan