Fastighetsproblem kan äntligen lösas

Lotta Sjöblad -
Helenasjukhuset blev en skamfläck då det inte behövdes för vård.

Ett nytt avsnitt i följetongen om Helenasjukhuset skrivs nu då staden Kristinestad lämnat högsta bud på fastigheten och den mark som hör till. Fullmäktige ska ännu godkänna affären, in-nan den för stadens del kan slutföras. Utsökningsverket har redan gett sitt klartecken.

Efter att Kristinestad 2005 köpte Helenasjukhuset och sedan i rask takt sålde det vidare har svängarna varit många och dystra. Staden betalade 200 000 euro till Vasa sjukvårdsdistrikt, och kunde ha fått tillbaka pengarna, om inte affären följts av en invecklad härva med svikna förhoppningar och konkurser.

I samband med affären lade köparen, företaget Neurocity, fram sina storstilade planer på att renovera fastigheten och där öppna ett vårdhem för barn med neurologiska sjukdomar. De förverkligades aldrig utan Helenasjukhuset såldes för en symbolisk summa vidare till företaget Nordic Property Holding. Båda företagen gick i konkurs och fastigheten var till salu i tio år..

Beslutet att nu delta i budgivningen fattades av stadsstyrelsen, som bedömde att det var den minst dåliga lösning av dåliga alternativ. Att sälja Helenasjukhuset blev en bedrövlig affär, för staden fick aldrig betalt för det.

Nu är fastigheten dessutom i ett helt annat skick än då den såldes. Den har under åren både förfallit och utsatts för grov vandalisering. Många frågar sig i dag om det går att reparera något och vad det i så fall kostar.

Argument för och emot finns, liksom åsikterna troligen går i sär om det vettiga i att överhuvudtaget köpa Helenasjukhuset. För ett köp talar bland annat risken för att staden ändå i slutändan kunde bli tvungen att se till att fastigheten på 4 500 kvadratmeter saneras eller rivs.

Stannar man för att rusta upp en del av fastigheten kan det lösa en del av de lokalproblem staden länge kämpat med. Det är erkänt svårt att få det som behövs och det som finns att tillgå att passa ihop. Men att renovera hela byggnaden blir för alldeles för dyrt i förhållande till nyttan.

Väljer man att riva en del av eller hela sjukhuskomplexet har staden i alla fall sex hektar mark kvar. Den ligger centralt och det finns säkert användning för den.

Det finns mycket att fundera på, bara fullmäktige först bestämmer om det blir affär av.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan