NyhetsbildZoom
Rågbrödet har röstats fram som Finlands nationalrätt. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nu är rågbrödet vår nationalrätt

Christine Smedberg -
40000 finländare har sagt sitt: det här är det 100-åriga Finlands nationalrätt.

Det är inte karelska piroger, memma, pizza eller leverlåda. Nej, då närmare 40 000 finländare röstade om vilken de tycker är landets nationalrätt var det rågbrödet som tog hem segern.

Rågbrödet segrade med totalt 9 783 röster – men den karelska steken var inte långt ifrån med 9 375 röster. Bronspengen gick till den karelska pirogen som fick 6 679 röster.

Rågbrödet var den överlägsna favoriten bland dem som var under 30 år, medan rätterna karelsk stek och stekt strömming med potatismos fick flest röster bland de som var över 60. Blåbärspajen var populär i alla åldersgrupper.

Zoom


Valet av Finlands nationalrätt är en del av jubileumsåret och har ordnats av ELO – Stiftelsen för finländsk matkultur, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK, samt Jord- och skogsbruksministeriet.

Tävlingen inleddes redan i somras då omkring 10 000 personer skickade in över tusen olika förslag tillnationalrätt. Ettexpertråd med representanter frånlivsmedelsbranschen valde sedan ut tolv finalister (se grafiken här ovan) som man fått rösta på sedan hösten.Förslag: 28 februari blir matkulturens egen dag

Expertrådet föreslår nu att den finländska matkulturen tillägnas en egen dag i kalendern, nämligen den 28 februari som också är den finländska kulturens dag, eller Kalevala-dagen. Företag och organisationer som jobbar med rågprodukter kommer också att uppmärksamma rågbrödets roll i vardagen.

Rådet uppmuntrar även representanter för landskapen att lyfta fram sina egna lokala rågbrödsspecialiteter – antingen traditionella eller med en modern twist.

– Omröstningen visar på rågbrödets ikoniska status i Finland. Var och en av oss har ett eget speciellt förhållande till brödet. Det arbete som görs med att trygga tillgången till inhemsk råg och utveckla nya snacksprodukter samt en god know-how om hälsoeffekterna förutspår en bra framtid för rågbrödet i Finland, konstaterar man i ett pressmeddelande från tävlingsarrangören ELO.

Förutom i bröd används råg även i många finländska specialprodukter, bland annat i memma, kalakukko, panerad fisk och till och med i whiskey.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan