NyhetsbildZoom
Amanda Lind från vänster, Antonia Söderlund, William Erksberg, Adeline Snickars och Laura Kankaanpääs land heter Estag, valutan Duro Foto: Anders Bergvik

Kstadsparlament
har byggt eget land

Anders Bergvik -
Konceptet för Lilla parlamentet i Kristinestad har ändrats med tanke på landets 100-årsjubileum. Nu byggde eleverna sitt eget land som firas med festdag och workshop i höst.

I motsats till tidigare år när skoleleverna i Lilla parlamentet röstat och diskuterat fram idéer som förgyller trivseln var årets upplaga något helt annorlunda.

Annina Ylikoski deltog i år utgående från firandet av landets 100-årsjubileum.

– Vi har funderat mycket på landets rättigheter och gav grupperna i uppgift att bygga ett eget land.

Först skrevs 25 grundläggande rättigheter ner, därefter plockades åtta bort och sedan ytterligare åtta.

– Det blev mycket diskussioner i grupperna om vad som skulle hända om man plockade bort rösträtten, åsiktsfriheten och yttrandefriheten. Fritt internet var det i alla fall flera som inte tyckte hörde till de grundläggande rättigheterna i bygget av ett land och hur man kan få en demokrati att funka.

Därefter skulle grupperna bygga sitt eget land.

Under hösten kommer en tidsresa kombinerat med en festdag för samtliga elever att arrangeras. Innehållet är ännu öppet men kommer på sätt eller annat att tangera Finlands 100 år.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan