Ett bra land som kan bli ännu bättre

Lotta Sjöblad -
Vid årsskiftet går det officiella startskottet för Finlands 100-årsjubileum.

Hela nästa år förflyter i firandets tecken, även om Finland blev en självständig stat först den 6 december 1917. Tillsammans är årets tema och vi ska då både blicka ett århundrade framåt och bakåt och stå stadigt i nuet. Starten för det självständiga Finland var besvärlig och tuffa utmaningar har också senare under åren kommit emot. Det har behövts både rejäla portioner av vår berömda finländska sisu och hårt arbete för att övervinna många svårigheter.

Problem finns fortsättningsvis och de ska naturligtvis inte sopas under mattan. Finland är ett litet men ändå naggande gott land och ligger i internationella jämförelser av positiva fenomen ofta i täten, tillsammans med de övriga nordiska länderna. Det framgår av en lista som Statistikcentralen sammanställt inför det självständiga Finlands 100-årsjubileum.

Enligt listan är Finland bland de ledande i världen på över 40 olika delområden, som till exempel handlar om hälsa, välmående, säkerhet, miljö och jämlikhet. Finland är bland annat världens stabilaste stat och tryggaste land och vi har minst organiserad kriminalitet och näst minst korruption i världen. Finländarna röstar, jämte danskarna, i de friaste och mest tillförlitliga valen och har världens bästa pressfrihet.Finland är det näst jämställdaste landet i världen och är det EU-land som har den minsta skillnaden mellan kvinnors och mäns sysselsättningsgrad. Vi har flest kvinnliga ministrar, näst flest kvinnliga riksdagsledamöter och de femte lägsta inkomstskillnaderna av OECD-länderna.

Den grundläggande utbildningen är bäst i världen och Finland är även världens mest läskunniga land. Det märks också då det gäller kunnande i naturvetenskaper och läsförståelse. Vuxnas kunskaper i engelska är femte bäst i världen i en jämförelse mellan 72 länder.

Vi bor i det femte lyckligaste landet i världen och mödrarnas och barnens välfärd här är näst bäst. Vi har det tredje lägsta totala dödstalet för cancer inom OECD, framgår det av listan.

Under vårt första självständiga sekel har vi på flera sätt lyckats bevisa att Finland på många områden är ett bra land. Det har vi åstadkommit tillsammans och vi får inte underskatta det vi uppnått, sade president Sauli Niinistö inför självständighetsdagen till finländarna.Vi ska värdesätta det som tidigare generationer åstadkommit och fortsätta arbetet för ett ännu bättre Finland också nästa sekel. Ibland krävs större insatser medan resultat andra gånger är lättare att uppnå. Då det känns tungt är det viktigt att det finns en vi-anda och ett gemensamt mål, att skapa ett så bra Finland som möjligt.

Kan vi hålla oss kvar i toppen på områden där vi nu ligger väl till bådar det gott för nästa sekel.Om vi dessutom har möjlighet att bättra oss på områden, där vi nu inte ligger så bra till, höjer det också vårt anseende. För att nå det målet behövs både nytänkande och andra former av samarbete än de hittills invanda. Det är utmaningar som det lönar sig att anta, svårigheter kan bli till oanade möjligheter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan