Gläd andra genom att dela med dig

Lotta Sjöblad -
Julen förknippas med förväntningar men för många är helgen tung.

För ett flertal är julen en stor glädjehögtid, då man vill ägna tid åt att vara tillsammans med sina nära och kära och komma ihåg dem med presenter. För andra är det en svår tid, då ensamhet, problem och sjukdomar ofta är extra tunga.

Det finns många i dagens Finland som bävar inför julen. Var ska man ta pengar till mat och presenter som traditionellt förknippas med julfirandet? Annonser och reklamblad är fulla av frestande erbjudanden. Med de konsumtionsvanor vi har är det många gånger svårt att förklara att pengarna inte räcker, speciellt om det finns barn i familjen.

Fattigdomen bland barn och barnfamiljer ökar igen. Från år 1995 fram till 2007 har fattigdomen tredubblats och under 2010-talet har den legat på cirka tio procent.

År 2014 fanns det 63 400 fattiga barnfamiljer och 126 000 barn levde i dessa familjer. Fem procent av alla finländska barn finns i familjer som lever på bidrag, visar en färsk forskningsrapport som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerat.

Kraftigast ökade fattigdomen bland småbarnsfamiljer med två försörjare. De ekonomiska svårigheterna leder också till andra problem. Bekymren berör parrelationen och handlar också om oro över föräldraskapet och barnen.

Fattigdomen påverkar mycket i barnens liv och leder till att de ofta lämnas utanför. Den försvårar skolgång, kamratrelationer och är ett hinder då det gäller att ha hobbyer. Fattigdomen ger också skamkänslor.

En positiv sak med jultiden är att många då gärna bidrar till att försöka ge dem som har det svårt lite julstämning. Olika insamlingar ordnas, till exempel både för att fattiga ska få mat på julbordet och för presenter åt dem som annars inte skulle få sådana.

Tack vare insamlingarna kan man ändå i en hel del hem med glädje se fram emot julhelgen. Gemensamma julmåltider för dem som annars skulle vara ensamma eller att någon ger lite av sin tid och stannar upp för en pratstund med någon som är ensam kan också vara betydelsefullt för en medmänniska.

När vardagen återvänder är det också viktigt att fortsätta komma ihåg dem som har det svårt. Många behöver stöd sju dagar i veckan och året har 365 dagar. Dela med dig om du kan. Det som kan kännas futtigt för dig kan vara mycket viktigt för en annan, vare sig det handlar om pengar, tid eller andra insatser för sin nästa.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan