Obama gav världen tidig julklapp

Daniel Nissén -
Det blev nu lite svårare för Trump att ställa till det. Det är alltid trevligt så här års att få julklappar och tidigare i veckan fick världen en tidig julklapp som i bästa fall kan visa sig vara väldigt värdefull.

USA:s president Barack Obama meddelade tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau att man sätter stopp för olje- och gasborrning i största delen av ländernas arktiska territorialvatten. I USA:s fall berörs också betydande delar av dess Atlantkust och – vilket är det mest betydelsefulla – förbudet uppges vara permanent (theguardian.com 20.12).

Obama gör det här bara omkring en månad innan han ska ge över presidentskapet till Donald Trump. Trump som uttryckt skepsis över klimatförändringen, har lovat sätta fart på landets utvinning av fossila bränslen och hotat riva upp Parisklimatavtalet.

Som med så mycket annat när det gäller Trump är det svårt att veta vad han egentligen kommer att göra – och klarar av att göra för den delen – när han väl har makten men med tanke på att han i sitt kabinett tagit med flertalet personer som förnekar klimatförändringen och dessutom personer med starka kopplingar till industrin för fossila bränslen finns det fog att befara det värsta.

Det återstår att se hur permanent förbudet blir men åtminstone enligt de första bedömningarna kan det bli svårt för Trump att häva det. Det kan komma att krävas att han tar förbudet till domstol för att pröva dess laglighet. Obama använde sig av en gammal lag från 1953 men den lagen har aldrig tidigare använts för ett så här stort område.

Sedan Donald Trump valdes till USA:s nästa president har det uttryckts stor oro över allt vad han kan komma att ställa till med. Om hans presidentskap innebär ett uppsving för användandet av fossila bränslen kan det få katastrofala följder för klimatet och därmed vara förödande för kommande generationer.

Å andra sidan har många framhållit att det nu finns ett sådant momentum som rör sig mot grönare lösningar såväl i USA som i hela världen att den utvecklingen kommer att fortsätta oavsett vad Trump gör.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan