Låt lucia sprida ljus i mörka tider

Lotta Sjöblad -
Lucia bör få vara en ljusspriderska i decembermörkret.

Luciaföljen sprider nu ljus runtom i Svenskfinland. I vår region är Ellen Granfors i år Sydösterbottens lucia och Sofia Klåvus lucia i Närpesbygden. Luciafirandet här har över 50-åriga traditioner.

De båda luciaföljena har under några dagar ett digert program med många besök inprickade. Lucia är en viktig ljusspridare och väntad gäst på många håll. Då våra nyvalda lucior intervjuades sade de att de ser fram emot den här delen av sina uppdrag. Att vara lucia, eller ingå i ett luciafölje, är ett minne för livet.

Dagens nordiska luciafirande är blandning av både förkristna och kristna figurer. Det har inte mycket annat än namnet gemensamt med helgonet Lucia. För oss är luciadagen ett steg i julfirandet, som inleds första advent.

Den traditionella bilden av lucia är en blond flicka med ljuskrona. Den har luckrats upp och ingen höjer i dag på ögonbrynen om lucia inte är blond. Men det finns många andra aspekter som livligt debatteras.

Är det till exempel rätt att i dagis eller skola bara ha en lucia eller borde alla i följet som så önskar få bära en ljuskrona, är en återkommande fråga. Har man en lucia, hur ska denna då utses för att det ska vara rättvist?

I Sverige har diskussioner om vem som kan vara lucia har haft otrevliga inslag och lett till rasistiska påhopp på barn. Det skedde till exempel då en mörkhyad flicka var lucia i teve för något år sedan.

Då butikskedjan Åhlens i år lade upp ett foto på en mörkhyad pojke iklädd luciakläder på sin Facebooksida resulterade det i en ström av rasistiska kommentarer om barnets hudfärg och kön. Butikskedjan tog bort fotot med hänsyn till barnet och hans familj. Kommentarerna ledde också till motreaktioner, där bland annat krönikörer och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, visade sympati med den drabbade pojken.

Diskussioner om vem som ska få klä sig luciautstyrsel och luciakrona ger mörka skuggor åt det som borde vara en ljusets och glädjens fest i vintermörkret. Är det inte dags att vidga gränserna och låta alla sig vill vara med och kan föra sig värdigt ställa upp?

Påhopp på barn är tecken på feghet och det enda rätta är att fördöma sådana inslag.

Ljusspridaren lucia är en väntad gäst på många håll. I fjol fick Levi Berglund i Lålby besök av lucia Fanny Bergvik.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan