NyhetsbildZoom
Med hjälp av textroboten Rosalinda kan HSS Media i större utsträckning lokalbevaka österbottniska sporthändelser. Foto: HSS

Textrobot skriver lokal sport för HSS Media

VBL -
HSS Media inleder en unik satsning på robotjournalistik som stärker den lokala bevakningen av österbottnisk idrott. - Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, säger VBL:s chefredaktör Niklas Nyberg.

I höst inleder mediehuset en satsning på lokal sport där en textrobot automatiskt producerar texter om fotboll, hockey och innebandy till HSS Medias sajter och tidningar.

- Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, något som varit mer eller mindre omöjligt förr. Det är ett enormt mervärde för vår lokala matchbevakning med tanke på att merparten av Österbottens fotboll, ishockey och innebandy spelas utanför den nationella arenan, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

Till samtliga matcher som spelas i Österbotten ska textroboten Rosalinda producera förhandstexter och matchreferat.

Nyberg säger att roboten inte kan ersätta den kvalitet journalister står för. Textroboten är en satsning som ger mervärde och är inte en inbesparing.

- Vasabladet är i huvudsak en lokal tidning. Med roboten Rosalinda kommer vi flera steg närmare det lokala bollsportsamhället, utan att ge avkall på vår mer djuplodade sportbevakning. Roboten ger oss helt enkelt mer tid att fördjupa oss i de stora händelserna.

Via robotens system larmas redaktionen automatiskt när Rosalinda upptäcker extra nyhetsvärdiga sporthändelser, så att en sportreporter kan jobba vidare på just dem. På det sättet bidrar tjänsten till ökad redaktionell kvalitet.

- Det känns jättekul att kunna presentera den första mediakunden utanför Sveriges gränser. Vi hoppas naturligtvis att det ska komma fler. Inom kort räknar vi med att ha en flerspråkig textrobot i funktion”, säger Sören Karlsson, VD på det svenska teknikbolaget United Robots som har äger textroboten Rosalinda.

HSS och United Robots undersöker nu om man kan hjälpas åt att lansera automatiska sporttexter på finska på den finska marknaden.

- Målet är också, förutom mervärdet till prenumeranterna, att tillsammans slå oss in på den finska marknaden, säger Nyberg.

HSS Media är den första kunden i Finland och även en ny samarbetspartner till United Robots.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan