NyhetsbildZoom
Foto: Arkiv/Mats Ekman

Andelen arbetslösa upp
78 procent i Korsnäs

Daniel Nissén -
Närpes har inte längre landskapets lägsta arbetslöshet.

Även om Österbotten fortfarande har landets lägsta arbetslöshetsgrad (9 procent) så är det också den region där arbetslösheten ökade mest i september – med 7,7 procent jämfört med september 2015. Arbetslösheten ökade i alla österbottniska kommuner utom Kaskö, Kristinestad och Kronoby.

Men trots att arbetslöshetsgraden i Kaskö minskade med 14 procent i september – mest i hela landskapet – har staden igen seglat upp som den kommun med högst arbetslöshetsgrad i Österbotten. Jämfört med augusti har staden nu fem fler arbetslösa (totalt 67).

Kaskö har en arbetslöshetsgrad på 11,6 procent medan Vasa har 11 procent.

I Kristinestad sjönk arbetslöshetsgraden med 7 procent till 6,1 procent. Också jämfört med augusti har det skett en liten minskning.

I Korsnäs har man haft Österbottens i särklass största ökning av arbetslöshetsgraden. 7,7 procent av arbetskraften saknade jobb i september men det är hela 78 procent mer än samma månad året innan. Det har också skett en viss ökning från augusti.

Närpesborna i sin tur kan inte längre glädja sig åt att ha landskapets bästa sysselsättningssiffror. En ökning av arbetslöshetsgarden med 20 procent upp till 4,2 procent gör att Pedersöre nu är ensam etta i regionen med 4 procent. Jämfört med augusti har antalet arbetslösa ändå minskat något i Närpes.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan