NyhetsbildZoom
Kari Rantakoski med Annie, Ida Skutnabba, Jessica Strand med Elsi-Li Lärka, Mats Virta, Stina Bärnlund och Åsa Söderman-Rantakoski är missnöjda med bristen på lekredskap på daghemsgården i Kaskö. Foto: Daniel Nissén

Föräldrar kritiska mot staden

Daniel Nissén -
Problemen med dagvården i Kaskö har varit många de senaste åren och föräldrar upplever att staden inte tar dem på allvar.

UPPDATERAD. Flertalet föräldrar i Kaskö är bekymrade över nivån på dagvården och man har tröttnat på stadens sätt att sköta det hela.

– Det är inga orimliga krav vi ställer. Det handlar om helt normal standard, säger Åsa Söderman-Rantakoski.

– Men man möts av nonchalans, arrogans och ibland också av lite hånfullhet, säger Jessica Strand.

Problemen fick sin början våren 2015 när daghemmet på grund av problem med inomhusluften evakuerades från skolfastigheten till tekniska centralen i Inre hamnen.

De nya lokalerna var för små för de omkring 40 barn som skulle vistas där, gårdsplanen var inte speciellt barnvänlig och att ha dagiset ett stenkast från Inre hamnens kaj gjorde inte föräldrarna gladare.

– Vi förstår att det är luftproblem i gamla skolan och vi är förstås glada att de flyttade ut därifrån, men en viss nivå måste man ju kunna kräva, säger Ida Skutnabba.

– Det handlar om barnens vardag. Det måste vara en trygg plats.

Föräldrarna betonar att de inte är kritiska mot daghemmets personal. Tvärtom oroar man sig för hur de orkar och mår.

– Personalen gör ett jättefint jobb enligt de förutsättningar de har, men de är underbemannade, säger Söderman-Rantakoski.

Kaskö stad erbjuder morgon- och eftermiddagsvård på daghemmet för de skolbarn som behöver.

Det som bekymrar föräldrarna är att staden inte ägnat någon tanke åt hur barnen nu ska ta sig till det utlokaliserade daghemmet.

Det är drygt en och en halv kilometer mellan skolområdet och Inre hamnen som finns i olika ändar av Kaskö.

Föräldrarna vill att transport ordnas eller att färden övervakas.

– Nu ska sex-, sju-, åttaåriga barn ta sig för egen maskin från morris och till eftis över tolv korsningar utan övergångsställen, säger Stina Bärnlund.

Staden har ändå ingen skyldighet att ordna morgon- och eftermiddagsvård.

– Men om de en gång ordnar måste man ju göra det fullt ut, säger Ida Skutnabba.

Hela artikeln i torsdagens SÖ (15.9).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan