NyhetsbildZoom
Kristinestad deltar inte längre i den ledningscentral som finns i brandstationen i Närpes. Foto: Daniel Nissén

Förnyar inte avtal om ledningscentral

Lotta Sjöblad -
Samarbetsavtalet kring ledningscentralen i Närpes sägs upp så att det upphör vid årsskiftet. Det beslöt stadsstyrelsen på måndagen.

Kristinestad och Närpes stad undertecknade 2007 ett tioårigt samarbetsavtal om ledningscentral i Närpes. Ledningscentralen, som finns i brandstationen på Högback i Finby, har främst använts vid beredskapsövningar som Österbottens räddningsverk ordnat.

En orsak till att avtalet sägs upp är att man i Kristinestad vill ha ledningsgruppen nära händelserna på fältet. Staden vill inte heller binda sig en långvarig lösning då det är oklart hur beredskapsfrågor på landskapsnivå ordnas i samband med social- och hälsovårdsreformen 2019.

Under stormen och översvämningarna som de senaste åren drabbat Kristinestad samlades ledningsgruppen i praktiken i stadens lokaliteter och även med övriga myndigheter på brandstationen i Kristinestad, vilket visade sig vara praktiskt och nära händelserna på fältet.

Kristinestad har fått klartecken från myndigheter ordna en ledningscentral i egna lokaliteter, där man utgående från situationen kan samla nödvändiga förvaltningar och vid behov samarbetsparter. Vid undantagsförhållanden rekommenderas att ledningscentralen placeras i ett skyddsrum.

Carina Storhannus, SFP, föreslog att en plan över ledningscentralens placering ska uppgöras, och det omfattades av stadsstyrelsen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan