NyhetsbildZoom
De högsta medelinkomsterna finns i Molpe. Bilden från Molpehällorna. Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Molpeborna har högst medelinkomst i regionen

Daniel Nissén -
Det är ganska stora skillnader mellan de byar i regionen där man har högst medelinkomst och de där den är lägst.

24.051 euro. Det är vad en Molpebo i genomsnitt har att röra sig med under ett år. Summan är märkbart högre än de 17.561 euro invånarna i Sydösterbottens "fattigaste" by, Sideby, har.

Summorna anger invånarnas disponibla medelinkomst, det vill säga den inkomst som man faktiskt kan använda efter att skatter och andra avdrag gjorts. Uppdelningen är enligt postnummersområden. Medelinkomsten är beräknad på de som fyllt 18 år.

Samtliga uppgifter kommer från statistikcentralen och gäller året 2013 – det senaste som finns tillgängligt.

Och det är faktiskt ganska betydande skillnader mellan byarna. För att få lite perspektiv kan man beakta att medelinkomsten för ett helt hushåll i Sideby (28.656 euro) bara är något högre än för en enskild Molpebo (24.051 euro).

Ser man på listan över invånarnas disponibla inkomster börjar vissa mönster framträda. De högsta medelinkomsterna finns i Korsnäs samt centrala och södra delarna av Närpes. De lägsta finns i södra delarna av Kristinestad.

I Korsnäs är Korsbäck ett intressant undantag då byn placerar sig mot slutet av listan medan alla andra byar i kommunen återfinns i toppen.

I Kristinestad är det endast stadskärnan och Tjöck som finns på den övre halvan av listan. I Närpes finns de högsta medelinkomsterna i centrumområdet och Pjelax medan de lägsta finns i de västra byarna.

Läs mer i torsdagens SÖ (23.6).

Andra läser just nu
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan